Σε κλίμα πόλωσης διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησαν από χθες τα «προεόρτια» της αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

Κατόπιν θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία όπου δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται αρραγής και ως εκ τούτου η πρόταση μορφής δεν θα υπερψηφιστεί. 

Τσίπρας και Μητσοτάκης ξεκίνησαν τη σύγκρουση από χθες

Από χθες πάντως, κατά τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργός, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για το φιάσκο στη διαχείριση της χιονοθύελλας που έπληξε την Αττική.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει συγνώμη χωρίς να υποδειχθεί από τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό για του που έκαναν λάθος. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχουμε ραντάρ και αίθουσα επιχειρήσεων για να ξέρουμε το μέγεθος της χιονόπτωσης, ωστόσοo η ΕΜΥ είχε υποδείξει επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας, “ακόμα και μετεωρολόγοι της ΝΔ διέψευσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε δήθεν ότι το πρόβλημα ήταν ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω”.

Δεν είχατε καν την πρόνοια να πατήσει την εγγραφή στις συσκέψεις που κάνατε μέσω “zoom” είπε ο κ. Τσίπρας: “Ή είστε κατσαπλιάδες στη διαδικασίες ή μας λέτε ψέμματα για να αποφύγετε την ευθύνη!” είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχω για να καταλήξω και επί του οργισμένου ύφους που πάντα υιοθετείτε στις τοποθετήσεις σας, να κάνω δύο παρατηρήσεις Η πρώτη, έχω εντοπίσει μια εντυπωσιακή αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ επί δικών σας ημερών. Ο δε δικός σας νόμος δεν προέβλεπε τέτοια καν δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση που ο παραχωρισιούχος δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Μεσάζοντας λοιπόν, ή Πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντάς την να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς, λοιπόν, κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό; Γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες της ευθύνες.

Ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε Και τέλος, επειδή για μια ακόμα φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη. Προτιμώ την συγνώμη με την ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, έστω και εάν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική από την καμία συγνώμη που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς σε Μάτι και Μάντρα»

Δριμεία κριτική Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση

Σήμερα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε δριμεία στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως το κόμμα θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. «Η χώρα χρειάζεται όραμα και όχι διαχειριστές. Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Χρειάζεται μια νέα σελίδα για τον τόπο με μια νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις παθογένειες.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόσφατη χιονοκαταιγίδα κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο εφησυχασμός και η επικοινωνιακή διαχείριση οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα. Άλλο πράγμα είναι η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να γίνεται αποτελεσματικός συμπαραστάτης του πολίτη κι άλλο να βαφτίζεις επιτελικό κράτος την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και μιας ομάδας στελεχών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση καθώς ανέφερε ότι στη πρόσφατη κακοκαιρία φάνηκε η ανεπάρκεια της κυβέρνησης.
 

Πηγή: sofokleousin.gr