Οι νέες παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης και είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν εφόσον η υγειονομική κατάσταση μεταβληθεί επί τα χείρω, προκαλώντας νέα ισχυρά πλήγματα στην πραγματική οικονομία.

Σε προτεραιότητα, τη δεδομένη στιγμή, βρίσκονται οι επιχειρήσεις της εστίασης και της ψυχαγωγίας που λειτουργούν υπό το βάρος νέων περιοριστικών μέτρων και εξ΄αντικειμένου έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες σ’ ό,τι αφορά στον τζίρο τους. Αυτό, βεβαίως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο νέο πακέτο μέτρων, το οποίο επεξεργάζεται ήδη το οικονομικό επιτελείο, να ενταχθεί και το λιανεμπόριο, οι εκπρόσωποι του οποίου ζητούν εναγωνίως, εδώ και καιρό πρόσθετες ενισχύσεις.

Σε πρώτη φάση, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να εφαρμόσει το «μοντέλο» των αναστολών και χρονικών παρατάσεων όπως έκανε και προς το τέλος του 2021, με μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, προσφέροντας έτσι βαθιά ανάσα στους φορολογούμενους (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες). Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την τροποποίηση του καθεστώτος ενίσχυσης με τη μορφή των παγίων δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της  ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί.

 Επίσης είναι πιθανόν υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν  οι φορολογούμενοι έως το τέλος Ιανουαρίου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, να τεθούν σε νέο «καθεστώς» παράτασης. Στα σχέδια επί χάρτου που γίνονται στο ΥΠΟΙΚ, φέρεται να βρίσκεται και το περαιτέρω «κούρεμα» των επιστρεπτέων προκαταβολών, εξέλιξη που αναμφίβολα θα ευνοήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
 

Πηγή: sofokleousin.gr