Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στα σχέδια της Κομισιόν και τα μέτρα για την προσφυγική κρίση, επισημαίνει πως η ΕΕ σχεδιάζει συμφωνίες, οι οποίες είναι ανάλογες με τις ανάγκες των χωρών υποδοχής και των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος των προσφυγικών διαδρομών.

Όπως αναφέρει, τα σχέδια αυτά συμπεριλαμβάνουν «διευκολύνσεις στις θεωρήσεις βίζα, αλλά κυρίως χρηματοδοτήσεις της ΕΕ σε αυτές (σ.σ. τις χώρες). Σε αντάλλαγμα οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με την Europol και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, Frontex. Δεδομένου ότι πολλοί από τους μετανάστες παρασύρονται από την προοπτική της παράνομης απασχόλησης στην ΕΕ, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη της γίνουν πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η οποία είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στον κατασκευαστικό τομέα, στις υπηρεσίες φροντίδας και διανομής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μέσω της πολιτικής που ασκεί στο μεταναστευτικό πολιτικά ευάλωτη: «Τίθεται πλέον το ζήτημα για το αν θα πρέπει να επιτρέπονται οι επαναπροωθήσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι ευρωπαϊκές αρχές κλονίζονται. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αποδείξει την ικανότητά της να ενεργήσει με ένα „σχέδιο δράσης” κατά των διακινητών. Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι ακόμη ένα σημάδι ανικανότητας. Πριν από ένα χρόνο παρουσιάστηκε η συμφωνία σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, ένα σχέδιο για μία ομοιόμορφη προσέγγιση του μεταναστευτικού.

Η καταπολέμηση των διακινητών ήταν ένα τμήμα αυτής (…) Αλλά το σύμφωνο προς το παρόν φαίνεται να έχει πεθάνει και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη αλληλεγγύης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Η άποψη ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης αποτελεί μέρος της εθνικής ταυτότητας και ότι η ΕΕ δεν έχει λόγο σε αυτό φαίνεται να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή στις χώρες της Ευρώπης».

Πηγή DW

Πηγή: sofokleousin.gr