Μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών διέρρευσε κείμενο με τις κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το προσχέδιο πρόκειται για αναιμικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.

Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων του 2019 και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής του, κατά το προσχέδιο.

Παράλληλα, καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και την Κομισιόν να καταθέσουν έκθεση για την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας και για επιλογές ως προς το «πώς θα προχωρήσουν» τον Μάρτιο. Μάλιστα, η Ε.Ε. θα αναζητήσει συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βάσει του προσχεδίου, επαναβεβαιώνει πως η Ε.Ε. έχει στρατηγικό συμφέρον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία.

Τονίζεται ότι η πρόταση για θετική ευρωτουρκική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική συνεργασία με την Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη και να επιλύσει τις διαφορές μέσω διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επίσης, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων.

Παράλληλα, ωστόσο, βάσει του προσχεδίου, η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη στην προάσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών – μελών και στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

«Χαιρετίζουμε τις επιπλέον καταχωρίσεις», είπε ένας Κύπριος διπλωμάτης. «Θα θέλαμε να δούμε προετοιμασίες για στοχευμένα τομεακά μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, εάν η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αλλάξει», δήλωσε.

Η Ε.Ε. δημιούργησε πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ατόμων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ η Κύπρος πρότεινε λίστα με περισσότερα ονόματα νωρίτερα αυτό το έτος.

Πηγή: sofokleousin.gr