Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Βρετανίας αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τους δισεκατομμυριούχους που ασχολούνται με τον διαστημικό τουρισμό, λέγοντας ότι τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου θα πρέπει, αντίθετα, να είναι επικεντρωμένα στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Σε συνέντευξή του που προβλήθηκε από το BBC ο Ουίλιαμ εμφανίζεται να ασκεί κριτική εις βάρος του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Ίλον Μασκ και του βρετανού Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν σε μια νέα εποχή ιδιωτικών εμπορικών διαστημικών ταξιδίων.

“Χρειαζόμαστε κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου να επικεντρωθούν στο να φτιάξουν αυτόν τον πλανήτη, όχι να προσπαθούν να βρουν το επόμενο μέρος για να πάμε να ζήσουμε”, είπε ο πρίγκιπας.

Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν έπειτα από τις δηλώσεις του Μασκ για αποστολές στον Άρη και αφού ο Μπέζος περιέγραψε το παρθενικό του διαστημικό ταξίδι τον Ιούλιο τμήμα της κατασκευής ενός δρόμου προς το διάστημα “ώστε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να μπορούν να χτίσουν ένα μέλλον”.

“Πρέπει να το κάνουμε αυτό για να σώσουμε τα προβλήματα εδώ, στη Γη”, είπε ο Μπέζος, ο οποίος την Τετάρτη πανηγύρισε την επιτυχία της αποστολής, η οποία μετέφερε στο διάστημα τον ηθοποιό του Star Trek Ουίλιαμ Σάτνερ με το διαστημικό αεροσκάφος του New Shepard.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια μιλάει συχνά ανοιχτά για περιβαλλοντικά ζητήματα και ο 39χρονος Ουίλιαμ ακολουθεί τα βήματα του εκλιπόντος παππού του, πρίγκιπα Φιλίππου και του πατέρα του, πρίγκιπα Καρόλου.

Ο 72χρονος Κάρολος, διάδοχος του θρόνου, έχει επί δεκαετίες ζητήσει την ανάληψη δράσης για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος, προτού το ζήτημα αυτό γίνει “της μόδας” και έχει πολλές φορές αντιμετωπίσει χλευαστικά σχόλια.

“Ήταν δύσκολος δρόμος για εκείνον. Συνάντησε πολλές δυσκολίες και θεωρώ ότι έχει αποδείξει ότι είναι πολύ μπροστά. Αλλά δεν θα πρέπει τώρα να έρθει μια τρίτη γενιά που να το εντατικοποιήσει. Κατ΄εμέ, θα ήταν μια απόλυτη καταστροφή αν ο Τζορτζ (το μεγαλύτερο παιδί του) μετά 30 χρόνια βρίσκεται στο ίδιο σημείο να λέει τα ίδια πράγματα, γιατί τότε θα είναι πολύ αργά”.

Απηχώντας το μήνυμα του πατέρα του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ουίλιαμ είπε ακόμη, ότι η διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη (COP26) του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα.
“Δεν μπορούμε να ακούσουμε άλλα έξυπνα λόγια, έξυπνες λέξεις αλλά όχι αρκετές πράξεις”, σημείωσε ο Ουίλιαμ.

Η προσωπική απάντηση του πρίγκιπα σε αυτό το ζήτημα ήταν η θέσπιση του Βραβείου Earthshot, το οποίο στοχεύει να βρει λύσεις μέσω νέων τεχνολογιών ή πολιτικών για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Οι πρώτοι πέντε νικητές, που θα κερδίσουν από 1,4 εκατομμύρια δολάρια έκαστος, θα ανακοινωθούν στη διάρκεια τελετής την Κυριακή.

Πηγή: sofokleousin.gr