Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το σύστημα του click away στη χώρα μας προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα.

Παρά το ότι θα παραμείνει κλειστό όλο το λιανεμπόριο στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Παρασκευή, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους με τη μέθοδο του click away.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λειτουργία του click away στα καταστήματα λιανικής πώλησης που υποστηρίζουν την διαδικασία της προαγοράς και της παραλαβής σε εξωτερικό χώρο.

Το click away αφορά σε καταστήματα με εξωτερική είσοδο στον δρόμο και όχι σε κλειστά καταστήματα – τύπου Mall.

Τα δέκα βήματα του click away:

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα για τις αγορές τους από τα καταστήματα:

  1. παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς
  2. αναμονή SMS από το κατάστημα για την παραλαβή με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο (π.χ. 14:00 με 14:30)
  3. ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2 και
  4. να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και
  5. το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος
  6. με το click away, από τη στιγμή που θα στείλει το SMS θα έχει στη διάθεσή του 2 ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του
  7. στις ουρές έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να βρίσκονται περισσότερα από 9 άτομα (με απόσταση δυο μέτρων), ενώ στόχος είναι η αναμονή μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά
  8. οι αγορές με το click away γίνονται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS και όχι με μετρητά
  9. η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός καταστήματος
  10. υπάρχει δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής εντός 14 ημερών

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shops

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop η τηλεφωνική παραγγελία είναι μονόδρομος. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε πολλές πόλεις, οι καταστηματάρχες -που δεν έχουν eshop- αναρτούν πινακίδες στα μαγαζιά τους, με τις οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι μπορούν να βγάζουν φωτογραφία τη βιτρίνα και τις τιμές, ώστε στη συνέχεια να κάνουν παραγγελίες.

Επιπλέον, τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop οι συναλλαγές θα γίνονται με «ενδιάμεσο» την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση. Να σημειωθεί ότι με τον κωδικό μετακίνησης 2 επιτρέπεται η μετακίνηση σε κατάστημα άλλης περιοχής αλλά όχι εκτός της περιφέρειας κατοικίας.

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Προαιρετικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα σούπερ μάρκετ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Εφόσον ξεκινά η υπηρεσία click away σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα απελευθερωθούν και στα σούπερ μάρκετ».

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, εν μέσω του lockdown, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν μέχρι τις 20:30, σύμφωνα και με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Η «σκυτάλη» σε κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία τη Δευτέρα

Σειρά παίρνουν πλέον τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία που αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους τη Δευτέρα, έπειτα από 5 εβδομάδες, αυστηρά μέτρα προστασίας. Τόσο τα κομμωτήρια, όσο και τα 1.784 βιβλιοπωλεία ανά την επικράτεια θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Για τα βιβλιοπωλεία ισχύει ό,τι και για τα καταστήματα πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ κτλ), δηλαδή 4 άτομα ανά 100 τ.μ. ή 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα μεγαλύτερα των 100 τ.μ.

Σε ό, τι αφορά στα κομμωτήρια, προβλέπεται απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας τα 2 μέτρα. Οι πελάτες θα μπορούν να προσέρχονται μόνο με ραντεβού, με τους επιχειρηματίες να κρατούν κατάλογο με τα ραντεβού διαθέσιμο για έλεγχο από τα ελεγκτικά όργανα. Φυσικά, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους πελάτες. Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα της Δευτέρας δεν αφορά καταστήματα υπηρεσιών μανικιούρ και πεντικιούρ, ούτε και κέντρα αισθητικής.

 

Πηγή: sofokleousin.gr