Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας –Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ—θα περάσουν «πολύ χρόνο» συζητώντας για την ασφάλεια στην Ευρώπη και το πακέτο αιτημάτων της Μόσχας προς τη Δύση όταν συναντηθούν για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κίνα για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 4 Φεβρουαρίου εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση για την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής στην Ουάσινγκτον και αλλού για ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση των ρωσοκινεζικών σχέσεων, που έχουν γίνει στενότερες ενώ οι σχέσεις και των δύο χωρών με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί.

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά φυσικά θα δαπανηθεί πολύς χρόνος για την ανταλλαγή απόψεων για διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη, των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία, την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον διάλογο της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τα περιφερειακά προβλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν αναμένεται να γεμίσει το κενό που θα αφήσουν ξένοι επίσημοι, αφού ορισμένες χώρες της Δύσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν κρατικούς αξιωματούχους στους Αγώνες λόγω των επιδόσεων της Κίνας σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Πούτιν έχει πει ότι είναι αντίθετος στα διπλωματικά μποϊκοτάζ.

Η Ρωσία καλλιεργεί στενότερες σχέσεις με την Κίνα από το 2014, όταν η προσάρτηση της Κριμαίας έπληξε τις σχέσεις με τη Δύση.

Πηγή: sofokleousin.gr