Η Ευρώπη δεν μπορεί ακόμα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης στη Μόσχα για τα ενεργειακά.

«Οι λεγόμενοι εταίροι από μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, του φυσικού αερίου.

Απλώς δεν υπάρχει λογικό υποκατάστατο για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι δυνατόν να υπάρξει, αλλά τώρα απουσιάζει, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό: απλά δεν υπάρχουν ελεύθεροι όγκοι στην παγκόσμια αγορά και οι προμήθειες από άλλες χώρες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μπορούν να σταλούν στην Ευρώπη, θα κοστίσουν στους καταναλωτές πολλές φορές περισσότερο», είπε αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Και συνέχισε, τονίζοντας πως «οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος μπορεί να γίνουν πολύ οδυνηρές, και πρώτα απ’ όλα για τους εμπνευστές μιας τέτοιας πολιτικής.

Παρά το προφανές σε όλους, οι ευρωπαϊκές χώρες μιλούν συνεχώς για άρνηση των ρωσικών προμηθειών, οι οποίες αποσταθεροποιούν περαιτέρω την αγορά και τις ίδιες, καθώς διογκώνουν τις τιμές, κυρίως για τους πολίτες τους».

Ο Ρώσος πρόεδρος ακόμα ότι οι τράπεζες σε «μη φιλικές χώρες» καθυστερούν τις πληρωμές για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Υπάρχουν αποτυχίες στην πληρωμή των εξαγωγικών παραδόσεων των ρωσικών ενεργειακών πόρων.

Τράπεζες από μη φιλικές χώρες καθυστερούν τη μεταφορά των πληρωμών.

Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη τεθεί η υποχρέωση να μεταφερθούν οι πληρωμές για τους ενεργειακούς πόρους σε εθνικά νομίσματα, να απομακρυνθούμε σταδιακά από το δολάριο και το ευρώ».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είπε νωρίτερα πως στην επαφή του με τον Πούτιν, έλαβε τη διαβεβαίωση πως οι πληρωμές για το αέριο μπορούν, ακόμα, να γίνονται σε ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Μαρτίου, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σχετικά με το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, με το οποίο τις υποχρεώνει να κάνουν τις πληρωμές για τις προμήθειες σε ρούβλια.

Πηγή: sofokleousin.gr