Αυξάνεται ο αριθμός των επιβαινόντων στα οχήματα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται στα αυτοκίνητα, σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που συνυπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού και η οποία θα ισχύει μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Έτσι, αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων που επιτρέπονται ανά όχημα, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, επαγγελματικό ή μη.

Συγκεκριμένα, για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα:

  • Για τα επιβατηγά οχήματα μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
  • Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ ή εννέα θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.
  • Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τα οχήματα διπλής καμπίνας, μικτής χρήσης και οχήματα τύπου βαν.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στα ταξί

Όσον αφορά στα επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης, κατηγορία στην οποία ανήκουν και τα ταξί, προβλέπονται τα εξής:

  • Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ταξί, Ε.Δ.Χ., Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού, έναντι δύο που ίσχυε.
  • Για επιβατηγά οχήματα οκτώ ή εννέα θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του, επιτρέπεται η μεταφορά πέντε επιβατών πλέον του οδηγού, έναντι τεσσάρων που ίσχυε.

Σε όλες τις περιπτώσεις, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, στις περιπτώσεις που πέραν του οδηγού, επιβαίνουν μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Η ρύθμιση αυτή αφορά και στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα.
Χρήση μάσκας και χρήση κλιματιστικού

Η χρήση μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και τον οδηγό είναι υποχρεωτική στις παραπάνω περιπτώσεις που αφορούν στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.

Όσον αφορά στη χρήση του κλιματισμού, συστήνεται να χρησιμοποιείται με ρυθμίσεις και σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα, για να μην ανακυκλώνεται ο αέρας εντός του οχήματος.

Στην περίπτωση που γίνεται χρήση του κλιματισμού, ο αέρας να έχει κάθετη ροή και όχι οριζόντια, προκειμένου να μην κατευθύνεται στα πρόσωπα των επιβατών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, προτιμάται ο φυσικός εξαερισμός με ανοιχτά παράθυρα.

Πηγή: sofokleousin.gr