Έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “φορώντας” ξανά το “μανδύα” του “Πατριάρχη” του Ισλάμ, φθάνοντας στο σημείο να απειλήσει να στείλει στρατό στο πλευρό των Παλαιστινίων, κάτι όμως που φυσικά  δεν έκανε.

Ο στόχος του Ερντογάν ήταν διττός: αφενός να εκθέσει τους Άραβες που έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και αντιτίθενται στα σχέδια του νεοθωμανισμού και κυρίως τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που είναι η θρησκευτική ηγέτιδα των Σουνιτών, αλλά και την Αίγυπτο, καθώς ακόμη το “φυσάει και δεν κρυώνει” για την άνοδο του Σίσι στην εξουσία και τα αντίθετα συμφέροντα σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Αφετέρου να δείξει κυρίως στη Δύση και στις ΗΠΑ ότι διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις εξελίξεις.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να έχει σημαντική παρουσία στην Παλαιστίνη, όπως σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, στην Ασία, την Αφρική και Βαλκάνια, μέσω ήπιας ισχύος όπως ιδρύματα (ΤΙΚΑ) και ΜΚΟ.

Όμως όσο και αν θεωρείται αδιανόητο για μια χώρα, οι πολίτες να ψάχνουν φθηνότερο ψωμί και η ηγεσία της να δημιουργεί γεωπολιτικές γέφυρες και να προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία το κάνει.

Πάντως όσα και αν ειπώθηκαν, ο Ερντογάν περιορίστηκε σε μερικά τηλέφωνα, που έφτασαν μέχρι τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Με την υψηλή πύλη να διαρρέει ότι συζήτησαν την αποστολή δυνάμεων, κάτι όμως που διόλου ενδιαφέρει τη Ρωσία, η οποία εστιάζει στη Συρία και επιθυμεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, για να υπηρετούνται τα συμφέροντα και των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: sofokleousin.gr