Αντιμέτωπος με την πιθανότητα απόρριψης του προϋπολογισμού του 2022 από το κοινοβούλιο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί αν δεν ευοδωθούν οι ελπίδες του για την επίτευξη μιας συμφωνίας την τελευταία στιγμή.

Η ριζοσπαστική Αριστερά, μέχρι πρότινος σύμμαχος της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών του Κόστα, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό κατά την πρώτη ανάγνωση, την Τετάρτη. Οι πιθανότητες να εγκριθεί επομένως είναι ελάχιστες.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη στις δυσκολίες, αλλά να τις αντιμετωπίσουμε, για αυτό δεν παραιτούμαι», είπε ο Κόστα στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης πριν από την αυριανή ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι χωρίς προϋπολογισμό, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, δεν θα έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό. «Ας σεβαστούμε τους Πορτογάλους που δεν θέλουν μια κρίση» είπε ο Κόστα, προσθέτοντας ότι αν περάσει ο προϋπολογισμός το πρώτο εμπόδιο, αύριο, θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την τελική ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι επιλογές που έχει είναι περιορισμένες.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε μια συμφωνία, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό τρυκ που θα μας επιτρέψει να προσπεράσουμε την αίσθηση ευθύνης, ισορροπίας και υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος», τόνισε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται υπερβολικά στη μείωση του ελλείμματος. Ζητούν μεγαλύτερες παροχές και προστασία για τους εργαζομένους, τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο πρέπει να γίνουν εκλογές μέσα σε διάστημα 55 ημερών. Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να στηθούν κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο Κόστα θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Πηγή: sofokleousin.gr