Το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία έχασε έδαφος σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, με το προβάδισμα του να είναι το μικρότερο από όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και με όλα τα ενδεχόμενα για την εκλογική μάχη να μένουν ανοικτά μόλις 10 ημέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η υποστήριξη προς το κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα υποχώρησε στο 37%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου του Catolica University, από 39% στην αντίστοιχη έρευνα μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το ποσοστό για τους βασικοί του αντιπάλους, τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες, αυξήθηκε στο 33% από το 30%.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει ακόμα περισσότερο το Σοσιαλιστικό κόμμα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που με βάση το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης αντιστοιχεί στο 42-45% των ψήφων.

Τον Οκτώβριο, οι δύο προηγούμενοι σύμμαχοί του Κόστα –οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ– συντάχθηκαν με κόμματα της δεξιάς παράταξης για να απορριφθεί το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης μειοψηφίας, οδηγώντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που ορίστηκαν για τις 30 Ιανουαρίου.

Αναλυτές λένε ότι οι εκλογές από μόνες τους ίσως να μην επαρκούν για να επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο της Πορτογαλίας καθώς κανένα κόμμα ή γνωστή συμμαχία δεν θεωρείται πιθανό να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Το Αριστερό Μπλοκ έχασε μία ποσοστιαία μονάδα, στο 5%, στα ίδια επίπεδα με τους Κομμουνιστές.

Ο Κόστα έχει πει ότι μια νέα συμμαχία με τους δύο προηγούμενους εταίρους δεν είναι πλέον δυνατή και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως ζητήσει τη στήριξη από μικρότερα κόμματα όπως το PAN. Στη δημοσκόπηση του Catolica συγκέντρωσαν ποσοστό μόλις 2% από 3% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega θα μπορούσε να αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο, με το δημοσκοπικό του ποσοστό να διαμορφώνεται στο 6%.

Το ποσοστό πρόθεσης ψήφου για το κόμμα Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 5% ενώ η δεξιά πτέρυγα CDS-PP και το οικολογικό-σοσιαλιστικό κόμμα Livre μπορεί να εξασφαλίσουν ποσοστό 2% το καθένα, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το περιθώριο λάθους στη δημοσκόπηση του Catolica University, στην οποία συμμετείχαν 1.256 άνθρωποι και διενεργήθηκε στις 12-18 Ιανουαρίου, είναι 2,6%.

Πηγή: sofokleousin.gr