Η πρόσφατη τουρκική NAVTEX αναδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο. Σημαντική είναι η συγκεκριμένη οδηγία που αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Η Τουρκία υποστηρίζει πως οποιαδήποτε δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή απαιτεί την έγκρισή της. Η NAVTEX αυτή εκδόθηκε ως αντίκτυπος σε προηγούμενη ελληνική NAVTEX, που αφορούσε ερευνητικές δραστηριότητες ελληνικού πλοίου για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου.
Αυτή η τουρκική κίνηση επαναφέρει στο προσκήνιο τις διαρκείς διεκδικήσεις της Άγκυρας, με σκοπό την επέκταση της επιρροής της στα ελληνικά νησιά, γεγονός που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προηγούμενες ενέργειές της Τουρκίας κοντά στην Κάσο, όπου και πάλι προέβαλε αξιώσεις για την «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει τη σταθερή ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή, προβάλλοντας μονομερείς ισχυρισμούς για τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας.
Η στρατηγική αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί την έγκριση της Τουρκίας. Η τελευταία NAVTEX υποστηρίζει ότι τμήματα των ερευνών του ελληνικού πλοίου βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, επικαλούμενη την ανάγκη καθορισμού ορίων από τα παράκτια κράτη.
Επιπλέον, η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας για να χαρακτηρίσει περιοχές των διεθνών υδάτων ως «αμφισβητούμενες ζώνες». Αυτή η πρακτική της Τουρκίας, που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παρακάμπτει τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η τρέχουσα NAVTEX ενσωματώνει μια σειρά προγενέστερων τουρκικών ενεργειών, όπως η απειλή για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων στο Αιγαίο και οι παρεμβάσεις στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Η συνολική στρατηγική της Τουρκίας δεν είναι αποσπασματική, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που προβάλλει τη δύναμή της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, διεκδικώντας καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η NAVTEX αποτελεί μήνυμα προς τα πλοία που πλέουν στην εν λόγω περιοχή και χρησιμοποιείται για την ανακοίνωση δραστηριοτήτων, όπως έρευνες ή στρατιωτικές ασκήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η NAVTEX της Τουρκίας επιχειρεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά δικαιώματα, ζητώντας έγκριση για οποιαδήποτε έρευνα και εντάσσεται στη στρατηγική για δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Πηγή: newsbeast.gr