«Ξεχάστε το πλεονέκτημα εντός έδρας». Με αυτό το lead ξεκινάει το άρθρο του το Politico που εξετάζει ενδελεχώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν να διεισδύσει στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας για να αντλήσεις ψήφους.

Και το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας:

Σε αυτήν την οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή της βόρειας Γαλλίας, κοντά στον τόπο όπου μεγάλωσε ο Emmanuel Macron, δεν υπάρχει μεγάλη αγάπη για το αγόρι της περιοχής που έγινε ένας από τους νεότερους προέδρους της χώρας του.

Αντίθετα, αρκετοί ντόπιοι τον περιέγραψαν ως έναν πλούσιο άνθρωπο που δεν έχει καμία επαφή με τις καθημερινές ανησυχίες των «μικρών ανθρώπων». Κάποιοι είπαν ότι σχεδίαζαν να ψηφίσουν την αντίπαλό του, την αρχηγό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Δεν μου αρέσει πραγματικά ο Μακρόν. Είναι πρόεδρος ενός πλουσίου», είπε ο συνταξιούχος λογαριασμός Didier Balesdens καθώς βρισκόταν στην ουρά στην αγορά στο Longueau στα περίχωρα της βόρειας πόλης της Αμιένης, όπου ο Μακρόν πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

«Δάνεισε χρήματα σε μεγάλες εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν θα μπορούσε να είχε πάρει μερικά από τα κέρδη τους για να βοηθήσει τους ανθρώπους;».

Η Balesdens, η οποία ψήφισε υπέρ του ακροαριστερού υποψηφίου Jean-Luc Mélenchon στον πρώτο γύρο, δεν αισθάνεται άνετα να ψηφίσει τη Le Pen και ανησυχεί για τις εντάσεις που θα δημιουργούσαν οι μεταναστευτικές της πολιτικές εάν γινόταν πρόεδρος.

Αλλά το μίσος του για τον Μακρόν και η «αδυναμία του να κατανοήσει τους μικρούς ανθρώπους» υπερισχύει αυτών των ανησυχιών και θα μπορούσε να τον οδηγήσει να ψηφίσει υπέρ της Λεπέν στον τελευταίο γύρο.

Τέτοια περιφρόνηση για το σπίτι του, υπογραμμίζει ευρύτερες προκλήσεις για τον Μακρόν.

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε τη Λεπέν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή, ο Μακρόν πρέπει τώρα να πείσει ένα πολύ ευρύτερο εκλογικό σώμα – δηλαδή τους αριστερούς ψηφοφόρους – να τον υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο.

Αλλά αν ο Balesdens και άλλοι σαν αυτόν είναι έτοιμοι να περάσουν στην ακροδεξιά, ο Macron θα αντιμετωπίσει μια πολύ πιο σφιχτή κούρσα ενάντια στη Le Pen από ό,τι το 2017, όχι μόνο στην περιοχή καταγωγής του αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Έχοντας επίγνωση της πρόκλησης, ο Μακρόν έσπευσε να μαλακώσει την εικόνα του ενόψει του τελευταίου γύρου. Υποχώρησε στην πρότασή του να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 και προσφέρθηκε να προσλάβει εκ νέου μη εμβολιασμένες νοσοκόμες που είχαν τεθεί σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Αλλά ο Balesdens και άλλοι σαν αυτόν δεν πείθονται από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Η εχθρότητα προς τον Μακρόν ήταν ευρέως διαδεδομένη αυτή την εβδομάδα μεταξύ των ντόπιων που μίλησαν στο POLITICO στο Longueau, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου ο Μακρόν μεγάλωσε στο διαμέρισμα του Σομ.

«Δεν έχει αφήσει καλές αναμνήσεις εδώ», είπε ο δήμαρχος Longueau και αριστερός ανεξάρτητος Pascal Ourdouillé, υπενθυμίζοντας την αποτυχημένη προσπάθεια του Macron να κρατήσει ανοιχτό ένα τοπικό εργοστάσιο Whirlpool. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση του Μακρόν καυχιέται ότι μείωσε την ανεργία στο χαμηλότερο σημείο από το 2008, είναι οι τοπικές απώλειες θέσεων εργασίας που έγιναν πρωτοσέλιδα εδώ.

Το κλείσιμο του εργοστασίου λευκών ειδών κατά τη διάρκεια της θητείας του Μακρόν έγινε σύμβολο του αγώνα του να διατηρήσει τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2017, τόσο η Λεπέν όσο και ο Μακρόν συναντήθηκαν με τους εργάτες της Whirlpool και υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό εάν εκλεγούν.

«Ήρθε εδώ, έκανε μια παράσταση, έδωσε υποσχέσεις και δεν τις τήρησε», είπε ο Ourdouillé, ο οποίος θυμάται ότι το 2018, το εργοστάσιο έκλεισε παρά τις πολλές προσπάθειες να το σώσει.

Ψήφος κατά της ακροδεξιάς

Άλλοι στο Longueau είπαν ότι παρά την απογοήτευσή τους, θα κρατήσουν τη μύτη τους και θα υποστηρίξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

«Δεν μου αρέσει κανένας από τους δύο, αλλά ιδιαίτερα η Λεπέν», είπε η συνταξιούχος Ζακλίν Μαστ, υποστηρικτής της αριστεράς. «Ο Μακρόν δεν με παρασύρει από τα πόδια μου. Δίνει υποσχέσεις και τις αθετεί, αλλά η ακροδεξιά και το μίσος τους για τους ξένους — όχι ευχαριστώ».

Ο Μάστ απηχεί αριστερούς όπως η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο Γιανίκ Τζαντό των Πρασίνων, οι οποίοι καλούν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν για να κρατήσει την ακροδεξιά εκτός εξουσίας αφού αποκλείστηκε από την κούρσα στο πρώτος γύρος.

Το 2017, ο Μακρόν επωφελήθηκε από αυτό που ονομάζεται «Ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά, με το οποίο οι αριστεροί ψηφοφόροι, που απεχθάνονται να δουν έναν ακροδεξιό υποψήφιο να αποκτά εξουσία, ψηφίζουν για το άλλο στρατόπεδο παρά τις επιφυλάξεις τους.

Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το κόμμα του Εθνικού Ράλι της Λεπέν κάνει εισβολές σε πόλεις χαμηλού εισοδήματος όπως το Λονγκό.

Πριν από δέκα χρόνια, αυτή η πρώην πόλη επιβατών για τους σιδηροδρόμους ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή, το 27% υποστήριξε τη Λεπέν έναντι 23% για τον Μακρόν.

Πολλοί εδώ λένε ότι η στρατηγική της Λεπέν να αποτοξινώσει το Εθνικό Συλλαλητήριο τη βοηθά. Όχι μόνο έχει εγκαταλείψει τις αντιδημοφιλείς δεσμεύσεις της να εγκαταλείψει την ΕΕ και μείωσε την αντιμεταναστευτική ρητορική της, αλλά έχει ακολουθήσει μια πιο προσγειωμένη ατζέντα, κάνοντας εκστρατεία για ζητήματα ψωμιού και υποσχόμενη να μειώσει τους φόρους στα βασικά τρόφιμα και τα καύσιμα εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού.

«[Οι προτάσεις της] έχουν απήχηση εδώ. Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων δεν έχουν υψηλούς μισθούς και έχουν πληθωριστεί σκληρά», δήλωσε ο Joël Brunet, συνταξιούχος δάσκαλος και κομμουνιστής.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων στο Λονγκό τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών εναντίον της Λεπέν, αν και μόνο το 23% τον είχε ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Ο Brunet πιστεύει ότι είναι απίθανο ο Μακρόν να επωφεληθεί από την ίδια υποστήριξη αυτήν τη φορά.

«Δεν νομίζω ότι θα ανατραπεί υπέρ της Λεπέν, αλλά θα είναι πολύ πιο αυστηρό», είπε.

«Αρχίζει να μπερδεύεται ότι κάθε φορά που πρέπει να ψηφίζουμε έναν υποψήφιο που δεν εγκρίνουμε απλώς για να κρατήσουμε την ακροδεξιά εκτός εξουσίας», είπε.

Πίσω στο γραφείο του δημάρχου, ο Ourdouillé αισθάνεται σίγουρος ότι η ισορροπία σε εθνικό επίπεδο θα πέσει υπέρ του Μακρόν στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.

«Δεν ανησυχώ καθόλου. Θα τη νικήσει με 52 προς 48», είπε.

Κάποιοι θα προτιμούσαν μεγαλύτερες πιθανότητες.

(Η δημοσκόπηση του POLITICO δείχνει ότι ο Μακρόν θα κερδίσει με 53 τοις εκατό των ψήφων έναντι της Λεπέν.)

Πηγή: sofokleousin.gr