Με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται μάλλον χαμηλά, ξεκίνησε στην Αττάλεια της Τουρκίας, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Ρόλο μεσολαβητή έχει αναλάβει η τουρκική διπλωματία, η οποία έπεισε τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε γνωστό ότι είχε κατ’ ιδίαν επαφές στη Αττάλεια τόσο με τον Ουκρανό όσο και με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ δηλώσεις για την τριμερή συνάντηση έκανε και ο πρόεδρος Ερντογάν, που τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να αποτρέψει την τραγωδία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντιμίτρο Κουλέμπα, τόνισε μέσω ανάρτησης ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες». «Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».

Η Ρωσία, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, έχει διαπιστώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιτύχει τον σκοπό της να εξασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών
 

Πηγή: sofokleousin.gr