Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ενέκρινε κατάλογο με δεκάδες είδη πληροφοριών, οι οποίες παρότι δεν συνιστούν κρατικα μυστικά, αν περιέλθουν σε ξένα κράτη, ξένους πολίτες και διεθνείς οργανώσεις μπορούν να «χρησιμοποιηθούν εναντία της ασφάλειας» της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι ωστόσο που αποκαλύπτουν τις πληροφορίες αυτές στο εξωτερικό μπορούν να στιγματισθούν ως «ξένοι πράκτορες» και όπως λένε οι επικριτές παρόμοιων πρακτικών, η εντολή αυτή της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των κανονιστικών πράξεων της ρωσικής κυβέρνησης, δημιουργεί κινδύνους για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το στρατό ή θέματα που έχουν σχέση με το Διάστημα.

Συνολικά στην απαρίθμηση των 60 σημείων του καταλόγου, όλες οι πληροφορίες αφορούν στην πληροφόρηση που αναφέρεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα και δραστηριότητα της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos). Τα άτομα που μεταδίδουν τέτοιου είδους πληροφορίες μπορούν να χαρακτηρισθούν «ξένοι πράκτορες».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει θέματα, όπως οι στρατιωτικές προμήθειες, το ηθικό των στρατευμάτων, την τοποθεσία όπου βρίσκονται οι στρατιώτες, τον αριθμό των στρατευμάτων, τα προσωπικά τους δεδομένα και προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos.

Τόσο οι Ρώσοι πολίτες όσο και οι μη Ρώσοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ξένοι πράκτορες», σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Στα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως «ξένοι πράκτορες» μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ή και φυλάκιση έως και πέντε έτη, εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως η προσκόμιση εγγράφων για την επίσημη εγγραφή τους στο κρατικό μητρώο των ξένων πρακτόρων της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τους τελευταίους μήνες πολλά μέσα ενημέρωσης και δεκάδες δημοσιογράφους ως «ξένους πράκτορες». Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό με συνειρμούς που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν σε εμφανές σημείο όλο τους το περιεχόμενό ότι είναι «ξένοι πράκτορες», γεγονός που έχει ως συνέπεια να μειώνονται τα διαφημιστικά τους έσοδα.

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι η νομοθεσία αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία από ξένες παρεμβάσεις, όπως και ότι επιτρέπει στους δημοσιογράφους και στα μέσα ενημέρωσης που έχουν χαρακτηρισθεί ως «ξένοι πράκτορες» να συνεχίσουν να εργάζονται.

Ο δικηγόρος Ιβάν Πάβλοφ, που ασχολείται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι οι κατηγορίες του καταλόγου είναι ευρείες και θα καταστήσουν επικίνδυνη την εργασία των δημοσιογράφων που καλύπτουν τον στρατό και τη ρωσική διαστημική εταιρεία.

«…Δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για τους δημοσιογράφους που ειδικεύονται σε αυτό το θέμα. Διότι ο κατάλογος ουσιαστικά ποινικοποιεί τη συλλογή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με τη δραστηριότητα της Roskosmos και των στρατιωτών», δήλωσε ο Πάβλοφ.

Πηγή: sofokleousin.gr