Συνεχίζεται η “επέλαση” στην ελληνική αγορά του αμερικανικού-πολυεθνικού fund CVC Capital Partners, που μετά την Εθνική Ασφαλιστική, τη Vivartia, τα θεραπευτήρια “Υγεία”, Metropolitan και Ιασώ General και μιά σειρά άλλες εταιρείες, προσθέτει στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο και τη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία “Δωδώνη”

Οπως ανακοινώθηκε, η CVC Capital εξαγοράζει το πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας από τον ρωσικών συμφερόντων όμιλο SI Foods (SIF), που ήταν ο βασικός μέτοχος της “Δωδώνης” μετά την ιδιωτικοποίηση της. Η SI Foods θα παραμείνει ως μέτοχος μειοψηφίας, διατηρώντας τη διοίκηση και το μάνατζμεντ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal περιλαμβάνει και όρο για μειοψηφική επενδυτική συμμετοχή του ρωσικού γκρουπ στον όμιλο Vivartia, που ανήκει τώρα 100% στην CVC Capital.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση,η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την SIF όσο και για την ΔΩΔΩΝΗ, για την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σε παρεμφερείς κλάδους τροφίμων μέσω επενδύσεων και πιθανών εξαγορών  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων ΔΩΔΩΝΗ ανήκε στους συνεταιρισμούς και στην Αγροτική Τράπεζα. Ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners του Ρώσου μεγιστάνα Ντ. Ραζορένοφ.

Μετά  την ιδιωτικοποίηση της οι τωρινοί ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αναδιοργάνωση της εταιρίας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη της οργανωτικής δομής και στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της ΔΩΔΩΝΗ στο διάστημα αυτό έχουν διπλασιαστεί, με το 50% αυτών να προέρχεται από τη σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η εταιρία στηρίζει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, έχοντας διαθέσει ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές της κτηνοτρόφους της Ηπείρου. Ακόμη, έχει αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα από 270 σε περισσότερους από 600 εργαζομένους.

H CVC Capital Partners αποτελεί ηγέτιδα συμβουλευτική και επενδυτική εταιρία σε διεθνές επίπεδο, με γραφεία σε 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η CVC είναι επενδυμένα σε περισσότερες από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί περισσότερους από 450.000 εργαζομένους. Από το 2017 ως σήμερα, η CVC αποτελεί μια από τις πλέον δραστήριες επενδυτικές εταιρίες στην Ελλάδα, διαθέτοντας στελέχη με μόνιμη παρουσία στη χώρα μας και έχοντας επενδύσει ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Στις επενδύσεις της περιλαμβάνονται το Hellenic Healthcare Group, το e-travel, η Skroutz, η D-Marin, η Vivartia, καθώς και η πρόσφατα αποκτηθείσα Εθνική Ασφαλιστική.

Ο Τom Seepers, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία που ξεκινάμε με την CVC, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μετασχηματισμού και προόδου της ΔΩΔΩΝΗ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, διατηρώντας την σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρουμε τόσο στους εργαζομένους μας, όσο και στους προμηθευτές μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τη CVC, αποκτούμε έναν ισχυρό συνεργάτη που εστιάζει στη δημιουργία βιώσιμης αξίας, μοιράζεται τις αρχές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της πορείας μας και στη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης της ΔΩΔΩΝΗ».

Πηγή: sofokleousin.gr