Ενώ στην Ελλάδα καταργείται ουσιαστικά το 8ωρο με τον φηφισθέντα νέο εργασιακό νόμο, στην Ιρλανδία μπαίνει σε δοκιμαστική εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία μεγάλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο: Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα δουλεύουν μόνον 4 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν οι μισθοί τους.

Το “πείραμα” ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έξι μήνες. Αν τα αποτελέσματά του κριθούν θετικά, θα εφαρμοστεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία και στη Νέα Ζηλανδία. Στόχος να διαπιστωθεί αν προκύπτουν τα οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Στην Ιρλανδία το πρόγραμμα υλοποιείται με συνεργασία συνδικάτων, επιχειρήσεων και του κράτους, που θα χρηματοδοτήσει προγράμματα εκπαίδευσης και στήριξης των εργαζομένων.

Ο Τζο Ο’Κόνορ, επικεφαλής του συνδικάτου Forsa που εκπροσωπεί περίπου 80.000 εργαζόμενους,  δήλωσε ότι η συμφωνία «αποτελεί ορόσημο για πραγματική μεταρρύθμιση των εργασιακών πρακτικών προς το καλύτερο».

«Εφηύραμε το σαββατοκύριακο πριν από έναν αιώνα. Καιρός να το ανανεώσουμε», είπε ο Ο’Κόνορ.

Σε ανακοίνωση του το συνδικάτο Forsa τονίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια «σταθερή και ελεγχόμενη μετάβαση σε μικρότερη εβδομάδα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Πηγή: sofokleousin.gr