Στο Ηράκλειο βρίσκεται μετά την επίσκεψη σε Χανιά και Ρέθυμνο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πρώτος σταθμός του υπουργού στο Ηράκλειο ήταν στη Διεύθυνση Μεταφορών, όπου μετέβη μαζί με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο και τους βουλευτές Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μαξίμο Σενετάκη.

Από αυτήν την υπηρεσία, επισήμανε ο υπουργός, ξεκίνησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα με επίκεντρο να μπορεί κανείς για την άδεια οδήγησης να κάνει την ανανέωση μέσω του gov.gr.

«Είδαμε ότι η Κρήτη ήταν πολύ καλό μέρος για να ξεκινήσει πιλοτικά και οι υπόλοιπες περιφέρειες να υιοθετήσουν αυτό το οποίο συνέβαινε εδώ. Οπότε σήμερα με τη Διεύθυνση Μεταφορών θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε- και είμαστε απολύτως ανοιχτοί να σχεδιάσουμε πολλά προγράμματα μαζί» προσέθεσε ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι «ο κόσμος, συνολικά σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, στους δήμους, στις περιφέρειες και στο κεντρικό κράτος, θέλει οι υπηρεσίες να σχεδιαστούν να γίνουν καλύτερες, να γίνουν απλούστερες. Αυτό είναι που νοιάζει τους πολίτες περισσότερο. Η τεχνολογία συμβάλλει, εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλουμε ολοένα και περισσότερο».

Αναφερόμενος στα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, ο υπουργός είπε ότι όλα όσα συνέβησαν θα συνέβαιναν -με κάποιες εξαιρέσεις- έτσι κι αλλιώς, «αν σκεφτεί κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προεκλογική περίοδο».

Όπως επισήμανε μάλιστα, το gov.gr και άλλες υπηρεσίες ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019.

«Κάποια πράγματα αφορούσαν μόνο στην πανδημία. Το 13033 δεν το είχαμε σχεδιάσει, ούτε είχε σχεδιάσει κανείς ότι θα πάμε σε πλήρη τηλεκπαίδευση μέσα σε λίγες ημέρες. Εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή έχουμε μία τεράστια ευκαιρία ως χώρα. Αποδείξαμε ότι έχουμε πολύ σοβαρούς ανθρώπους, πολύ καλούς ανθρώπους- στην Κρήτη συνάντησα και στο Πολυτεχνείο χθες, και σήμερα στο ΙΤΕ, αλλά και το πανεπιστήμιο. Βλέπει κανείς τον πνευματικό πλούτο τον πολύ μεγάλο. Το είπα χθες και θα το πω ξανά, ότι είμαστε στο νότο αλλά είμαστε στο κέντρο. Άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απελευθερώσουμε αυτό το δυναμικό όχι μόνο εθνικά αλλά διεθνώς και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε» συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παράλληλα αναφέρθηκε στην δυνατότητα ψηφιακής μεταβίβασης αυτοκινήτων, που προχωράει μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι μέσα στον Ιούλιο προχωρούν οι διαδικασίες για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης που πλέον μέσα από μια εφαρμογή, θα βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο και θα αποτελεί παρελθόν η ανάγκη να βρίσκονται μέσα στα πορτοφόλια.

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης πήγε στο Δημαρχείο Ηρακλείου όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, ενώ είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παρουσίαση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου.

Αυτήν την ώρα ο κ. Πιερρακάκης έχει συνάντηση με φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, την οποία συντονίζει ο περιφερειάρχης, και στην οποία συμμετέχει και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Κέντρο Δεδομένων (Data Center), αλλά και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας όπου παρουσία και του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστου Δήμα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και της Motor Oil.

Το βράδυ ο κ. Πιερρακάκης θα παραβρεθεί σε δείπνο που παραθέτει η Παγκρήτια Τράπεζα στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενόψει της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.

Πηγή: sofokleousin.gr