Σε ηλικία 104 ετών πέθανε χθες στο σπίτι της στο Παρίσι η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η τελευταία μεγάλη σταρ της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, που είχε γίνει διάσημη ως πρωταγωνίστρια της κλασικής ταινίας «Οσα παίρνει ο άνεμος».

 Η βρετανικής καταγωγής διάσημη ηθοποι΄ς; είχε κερδίσει δύο Οσκαρ για τους ρόλους της στα φιλμ «To Each His Own »(1946), και «The Heiress» (1949).  για το Ηταν επίσης υποψήφια για Οσκαρ για το «Οσα παίρνει ο άνεμος».

Η ταινία αυτή που είναι από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στον κινηματογράφο, επικρίθηκε τα τελευταία χρόνια ότι καλλιεργούσε ρατσιστικά πρότυπα και συντηρούσε τις φυλετικές διακρίσεις, λόγω του θέματός της.

Στην Ντε Χάβιλαντ, εκτός από τις σπουδαίες ερμηνείες της στη μεγάλη οθόνη, “πιστώνεται” ότι βοήθησε τους ηθοποιούς να απελευθερωθούν από τα δεσμά των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ταινιών: Τόλμησε να ξεκινήσει δικαστικό πόλεμο με την Warner Bros τη δεκαετία του 1940, προκειμένου να μείνει ελεύθερη μετά τη λήξη του συμβολαίου της.

Εκείνη την εποχή οι μεγάλες εταιρείες είχαν επιβάλει ως πρακτική να μένουν οι ηθοποιοί δεσμευμένοι και μετά τη λήξη των συμβολαίων τους, θεωρώντας ότι η σύμβαση είχε τεθεί σε αναστολή όσο ο ηθοποιός δεν δούλευε σε γυρίσματα. Η Χάβιλαντ κέρδισε την πολύχρονη μάχη, καθώς τα δικαστήρια έκριναν ότι όλες οι συμβάσεις των καλλιτεχνών περιορίζονταν στο αναφερόμενο ημερολογιακό διάστημα.

Πηγή: sofokleousin.gr