Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο χαράκτης Γιώργος Φαρσακίδης (φωτο), που γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης το 1926. Η οικογένειά του ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Νεαρός εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και πήρε ενεργό μέρος στον αγώνα κατά των κατακτητών. Στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρέμεινε ως μέλος ως το τέλος της ζωής του. Έκανε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε φυλακές και εξορίες στη Μακρόνησο, τον Άι-Στράτη, τη Γυάρο και τη Λέρο, συνολικά δεκαεξίμισι χρόνια. Στην εξορία, παρά τα βασανιστήρια και τις κακουχίες, ζωγραφίζει, χαράζει, καταγράφει τη ζωή, με δάσκαλο στην Τέχνη του τον συνεξόριστο Χαράκτη Χρήστο Δαγκλή (που ήταν ο δάσκαλος δεκάδων εξόριστων καλλιτεχνών).

Ζωγραφίζει και χαράζει έργα – ντοκουμέντα για τη ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των συγκρατούμενων συναγωνιστών του, καταγράφει με τη χαρακτική, την πυρογραφία, την ακουαρέλλα, τα βασανιστήρια και αναδεικνύει το μεγαλείο του αγώνα. Από το καλλιτεχνικό έργο του αντλεί η Ιστορία σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τα βασανιστήρια, τις διώξεις για πολιτικά φρονήματα. Εκεί γνωρίζεται και συνυπάρχει με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, τον ηθοποιό Μάνο Κατράκη, τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και πολλούς άλλους. Μετά την πτώση της χούντας, ο Γ. Φαρσακίδης δημοσιεύει εικαστικά έργα, αφίσες του, κείμενα και εργασίες του σε έντυπα και εκθέτει συχνά. Η καλλιτεχνική του δημιουργία γίνεται γνωστή στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες. Τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης.΄Εγραψε πολλά και σημαντικά λογοτεχνικά έργα – ντοκουμέντα («Ποτέ τους δεν έγιναν είκοσι», «Η πρώτη πατρίδα», «Τόποι εξορίας», «Μακρόνησος», «Η αληθινή Ιστορία του Χορτιάτη», «Αναζητώντας την Ιθάκη… Πορεία ζωής»). Την Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 18:00 θα γίνει η πολιτική του κηδεία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/Ε.Ε.Τ.Ε. εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του Γιώργου Φαρσακίδη, όπως και για τον θάνατο, την περασμένη Κυριακή, του γλύπτη Γιώργου Μαντόπουλου, που έφυγε σε ηλικία 93 ετών. Ο Γιώργος Μαντόπουλος γεννήθηκε στον Πόρο το 1927. Σπούδασε μαθηματικός και διετέλεσε καθηγητής στην Ιωνίδειο Σχολή. Δημιουργούσε μοναδικά κινούμενα γλυπτά στον χώρο βασισμένος σε δικές του λύσεις προβλημάτων στερεομετρίας. Έλαβε επανειλημμένως μέρος στις Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο κατά τις δεκαετίες του 1950.

Πηγή: sofokleousin.gr