Ο πλούτος των καρχαριών και των σαλαχιών στις ελληνικές θάλασσες μέσα από 90 χρόνια καταγραφών

Ο πλούτος των καρχαριών και των σαλαχιών στις ελληνικές θάλασσες μέσα από 90 χρόνια καταγραφών


Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή ποικιλία χονδριχθίων στις ελληνικές θάλασσες, με 4.540 καταγραφές που αφορούν 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα, αποδεικνύοντας την πλούσια βιοποικιλότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος τα τελευταία 90 χρόνια.

Στο ερχόμενο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη μελέτη αυτή. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η μεγαλύτερη του είδους της και αναμένεται να φέρει κοντά ερευνητές από την Ευρώπη και άλλες περιοχές, με θεματική τη συνεργασία για την προστασία αυτών των μοναδικών ειδών.

Η υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής της έρευνας, η οποία στηρίχθηκε σε πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, ΜΜΕ και βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας. «Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο να αποτελέσει τη βάση για νέα ερευνητικά προγράμματα και να ενισχύσει τη γνώση σχετικά με την κατανομή των χονδριχθύων», δήλωσε η κ. Σπυριδοπούλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Από το 2010 έως το 2023, οι καταγραφές αυξήθηκαν σημαντικά, με περισσότερες από 2.500 εντοπίσεις, γεγονός που δείχνει την πρόοδο που έχει γίνει στη γνώση αυτών των ειδών.

Ο χάρτης που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο θα απεικονίζει τις καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα σημείο στη θάλασσα όπου να μην υπάρχουν καρχαρίες και σαλάχια. Παρά την ιστορική τεκμηρίωση της παρουσίας τους από την εποχή του Αριστοτέλη, η συστηματική επιστημονική έρευνα σχετικά με αυτά τα είδη έχει ξεκινήσει μονάχα τα τελευταία 20 χρόνια.

«Οι πληροφορίες για τη χωρική κατανομή τους παραμένουν ελάχιστες», καταλήγει η κ. Σπυριδοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω μελετών που να επικεντρώνονται στους βιολογικούς και οικολογικούς παράγοντες των χονδριχθίων. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts