Η εκπαίδευση μαθητών για τις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος

Η εκπαίδευση μαθητών για τις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος


Μέσω της πρωτοβουλίας της LAMDA Development σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo, οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα χαρακτηριστικά των «έξυπνων» και βιώσιμων πόλεων. Το πρόγραμμα ενημέρωσης, με τίτλο «Smart City Innovators: έξυπνες πόλεις για ένα βιώσιμο μέλλον», επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους μαθητές σχετικά με τις έννοιες των «πράσινων», «έξυπνων» και βιώσιμων πόλεων, με ειδικό ενδιαφέρον στη σημασία της εξοικονόμησης πόρων.

Η διαδικασία περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις για 1.500 μαθητές ηλικίας 8-12 ετών από σχολεία που βρίσκονται κοντά στο έργο του Ελληνικού (Ελληνικό-Αργυρούπολη, ‘Αλιμος, Γλυφάδα) και πραγματοποιούνται μέσα στο «The Ellinikon Experience Park». Οι δραστηριότητες, που εκπροσωπούν τη βιωματική μάθηση, έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν την εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές λειτουργίες μιας «έξυπνης» πόλης, εστιάζοντας σε περιβαλλοντικά και τεχνολογικά θέματα.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, οι μαθητές εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη λειτουργία μίας «έξυπνης πόλης» και για ζητήματα όπως η υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενημερώθηκαν επίσης από την ομάδα της SciCo για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία, ενώ ήρθαν σε επαφή με αυτοματισμούς και αισθητήρες MicroBit. Οι αισθητήρες αυτοί, που μετρούν παραμέτρους του περιβάλλοντος όπως ήχο, θερμοκρασία και φωτός, βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις αλλαγές και την κατανομή τους στον χώρο.

Επιπλέον, η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη συσχέτιση των βιοκλιματικών κτιρίων και των κυκλικών πρακτικών με την οικονομία διαμοιρασμού και την ανακύκλωση, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και έξυπνου αστικού περιβάλλοντος. Αυτές οι πρακτικές ενισχύουν όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθιστώντας τις πόλεις πιο ανθεκτικές στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου στην Πλατεία Β, με δωρεάν συμμετοχή (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα experiencepark.theellinikon.com.gr για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts