Επικίνδυνες Ποσότητες Φυτοφαρμάκων Σε Φρούτα Και Λαχανικά Σοκάρουν Την Δημοσιότητα

Επικίνδυνες Ποσότητες Φυτοφαρμάκων Σε Φρούτα Και Λαχανικά Σοκάρουν Την Δημοσιότητα


Σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας τροφίμων, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2024, ανιχνεύτηκαν 580 περιπτώσεις υπερβολικής συγκέντρωσης φυτοφαρμάκων σε διάφορα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα την απόρριψή τους από την αγορά και την καταστροφή τους. Σοκ προκαλεί η διαπίστωση ότι τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν νεκταρίνια, μήλα, πιπεριές, λεμόνια, κεράσια, φράουλες, μύρτιλα, φασολάκια, ρόδια, γκρέιπφρουτ, αμπελόφυλλα, μανταρίνια και πορτοκάλια.

Αυτό το ζήτημα συνδέεται κυρίως με τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Τουρκία και φέρουν φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ελλάδα. Ο καθηγητής χημείας και τοξικολογίας τροφίμων Κωνσταντίνος Σφλώμος τόνισε την ανάγκη προσοχής, εξηγώντας πώς τα φυτοφάρμακα εισχωρούν στον καρπό ή παραμένουν στην φλούδα. «Όταν η δόση είναι μεγάλη, αρχίζουν και εισχωρούν τα υπολείμματα μέσα στον καρπό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με φρούτα και λαχανικά, ακολουθώντας ορισμένα μέτρα προστασίας: να τα ξεφλουδίζουν, να τα πλένουν σε χλιαρό νερό με ξύδι και να τα τρίβουν καλά. «Στην ΕΕ κυκλοφορούν περίπου 400.000 τόνοι φυτοφαρμάκων κάθε χρόνο. Μιλάμε για τα νόμιμα», πρόσθεσε ο κ. Σφλώμος.

Η αθέμιτος ανταγωνισμός που προκύπτει από την εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακά, πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν απαγορεύσει τη χρήση τέτοιων ουσιών εδώ και χρόνια. Σε αντίθεση, αυτοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα, τα οποία κοστίζουν έως πέντε φορές περισσότερο. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της Tuta absoluta, μιας σοβαρής απειλής για τις ντομάτες, κοστίζει 500 ευρώ ανά στρέμμα με βιολογικό φάρμακο στην Ελλάδα, ενώ στην Τουρκία οι χημικές ουσίες κοστίζουν μόνο 50 – 100 ευρώ ανά στρέμμα.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts