Μερικές χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν και πάλι σήμερα την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Ρωσία για να πουν «όχι στον πόλεμο» στην Ουκρανία με συγκεντρώσεις που οδήγησαν σε περισσότερες από 2.000 συλλήψεις, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μκο OVD-Info, 2.114 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε όλη τη Ρωσία, αριθμός που, σύμφωνα με την ίδια, αυξάνει σε 5.250 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί από την Πέμπτη επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής του στρατού της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην Αγία Πετρούπολή, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 400 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαι κατά του πολέμου. Γεννήθηκα το 1941, ξέρω τι είναι », δηλώνει η Βαλέρια Αντρέεβα, μια συνταξιούχος.

«Είμαστε εκατοντάδες ή χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, είναι κρίμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι η συγκέντρωσή μας θα αλλάξει οτιδήποτε, όμως είναι κάτι», προσθέτει ο Βλαντίμιρ Βολοχόνοφ, ένας 35χρονος μηχανικός που κρατάει στο χέρι ένα μπουκέτο με μπλε και κίτρινα λουλούδια, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε περίπου 40 άλλες πόλεις της χώρας.

Αυτές οι καθημερινές συγκεντρώσεις είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, όμως το γεγονός και μόνο ότι πραγματοποιούνται είναι αξιοσημείωτο, καθώς η κοινωνία των πολιτών είναι συρρικνωμένη λόγω της καταστολής που επικρατεί στη Ρωσία.

Η παραμικρή διαδήλωση χωρίς άδεια προκαλεί αμέσως την επέμβαση της αστυνομίας και μπορεί να συλληφθεί κάποιος ακόμη κι αν στέκεται μόνος του στο δρόμο με ένα πλακάτ.

Πηγή: sofokleousin.gr