«Για τα περί εκκαθαρίσεων δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας τη σχετική τοποθέτηση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Οι απόψεις του κ. Τζανακόπουλου είναι απόψεις του κ. Πολάκη που είναι απόψεις του κ. Τσίπρα και απόψεις όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οι αρμοί της εξουσίας λειτουργούν ο καθένας ανεξάρτητα, τέτοιες εκφράσεις και διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει απειλήσει ότι τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς. Δείχνουν ότι το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και αυτή η καθεστωτική αντίληψη περί αρμών της εξουσίας είναι κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στην άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο είπε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκδοθεί άμεσα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από το Εφετείο Αθηνών ενώ μετά από σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν έχει κάτι για τον Χρήστο Παππά.

Σε ότι αφορά την κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις των πολιτών, η κα Πελώνη δήλωσε πως το θέμα θα εξεταστεί και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις δήλωσε πως ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί δηλαδή ότι θα επιτραπούν στις 15 Μαίου. «Για τις διαδημοτικές εκτιμώ ότι με το άνοιγμα της εστίασης είναι λογικό να αρθεί η απαγόρευση. Θα γίνουν ανακοινώσεις και γι΄αυτό», πρόσθεσε ενώ μετά από παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι η διαδημοτικές δεν επιτρέπονται τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά ανοίγουν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Σε ερώτηση σε ποιες άλλες κατηγορίες πολιτών θα είναι υποχρεωτικά τα self test, είπε ότι αν υπάρξει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί.

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε πως απαντά η κυβέρνηση στους 30άρηδες και τους 40άρηδες που θεωρούν ότι εμβολιάζονται με στοκ εμβολίων της Αstra Zeneca ενώ σε αυτή την ηλικία οι περισσότερες Ελληνίδες τεκνοποιούν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως το επιστημονικό σκέλος έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη και διεξοδικά και από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Φαρμάκων. «Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και για το συγκεκριμένο τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Για το αναπαραγωγικό σκέλος η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και δεδομένα για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο. Αναμένουμε να δούμε ανταπόκριση από σήμερα στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει», υπογράμμισε.

Επίσης για την επιτάχυνση των εμβολιασμών είπε ότι «ανεβάζουμε ρυθμούς και θα επιταχύνουμε κι άλλο εντός του Μαΐου και του Ιουνίου».

Για τη σημερινή άτυπη πενταμερή για το κυπριακό η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως η ελληνική θέση έχει περιγραφεί και διατυπώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη.

«Λύση συμβατή με το χάρτη του ΟΗΕ, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής», τόνισε ενώ σημείωσε πως είναι λυπηρό που στην πενταμερή δεν συμμετέχει η ΕΕ η οποία, είπε, θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα βήματα και να διασφαλιστεί ότι η όποια λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στη Σαουδική Αραβία ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα να σκάψει τη Μεσόγειο για πετρέλαιο ή αέριο, η κα Πελώνη δήλωσε πως αυτά έχουν διευκρινιστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και πως όσα είπε ο υπουργός δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε για την έκθεση «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» που αφορά τις θέσεις της χώρας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου και μιλά για προσπάθεια χειραγώγησης από την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που σέβεται την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης. Τα σέβεται και η κυβέρνηση και το έχει αποδείξει», απάντησε.

Ρωτήθηκε επίσης για τις αποφάσεις του σημερινού ΚΥΣΕΑ και είπε ότι δεν υπάρχει δημόσια τοποθέτηση για ό,τι αποφασίζεται και πως συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί άλλαξε ο τρόπος διορισμού του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δήλωσε πως διευρύνθηκε απλώς η δεξαμενή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr