Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερωτήσεις σχετικά με τα self test, ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθούν λεπτομέρειες για τη χρήση τους.

«Το συνολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί αύριο. Εκεί θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες», σημείωσε ενώ απαντώντας σε όσους λένε πως η ευθύνη μετατίθεται στους πολίτες απάντησε: «Η ευθύνη είναι υπόθεση όλων μας. Προφανώς και η ευθύνη καθενός είναι να τηρεί τα μέτρα και όταν του δίνεται η δυνατότητα να επιτηρεί την υγεία του, να το κάνει. Η πορεία εξαρτάται από όλους μας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο εκ νέου αυστηροποίησης των μέτρων στην περίπτωση που δεν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ. «Δεν μιλάμε για χαλάρωση. Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Όπως προανέφερα, δεν παίρνουμε ρίσκα. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε. Το ίδιο και η Επιτροπή. Εξαρτάται από όλους μας πώς θα διαχειριστούμε αυτές τις ανάσες ελευθερίας. Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για πάμε ένα βήμα μπροστά ή σε αυστηρότερα μέτρα», απάντησε.

Επιπλέον δήλωσε ότι τα ατομικά τεστ θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες με οδηγίες χρήσης για να τα διενεργήσουν στο σπίτι.

Η Αριστοτελία Πελωνη ρωτήθηκε αν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν μετά το Πάσχα. «Είπα ότι για κάποιες τάξεις θα επαναξιολογηθεί το άνοιγμά τους με βάση τα self test. Προέχουν τα λύκεια», ανέφερε.

Σε ερώτηση πότε η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα, είπε ότι μόλις είχαμε νέες προσαρμογές στα μέτρα και ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό.

Η κα Πελώνη διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται από την πανδημία ενώ δήλωσε ότι ευελπιστούμε τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να έρθουν στη χώρα μας πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά την έκτακτη ενίσχυση της Εκκλησίας είπε ότι αφορά όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. «Είναι ντροπή να συζητάμε αν πρέπει να στηριχθούν εν μέσω κορονοϊού. Η κυβέρνηση σέβεται τους πολίτες που θρησκεύονται και τη θρησκευτική ελευθερία όλων», υπογράμμισε.

Με αφορμή το γεγονός ότι στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών, η κα Πελώνη ρωτήθηκε αν εξετάζεται να συμβεί αυτό και στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, για την ώρα», ήταν η απάντησή της.

Για τους λόγους της παρέμβασης του Γιώργου Γεραπετρίτη χθες στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας παρουσίασε το πλαίσιο για τις βαλβίδες αποσυμπίεσης το οποίο είχε συζητηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα λαμβάνοντας υπόψη το νέο εργαλείο των self test. «Κατόπιν συνεδρίασαν οι ειδικοί χωρίς τη συμμετοχή του κ. Γεραπετρίτη», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση να θα ανακοινωθεί στήριξη επιχειρήσεων της εστίασης με ποσά ύψους 10.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ , η η κα Πελώνη παρέπεμψε στην σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε πότε θα πιάσουμε το στόχο του 50% στους εμβολιασμούς το οποίο ο πρωθυπουργός ανέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ορόσημο για τη χαλάρωση των μέτρων. «Αυτό εξαρτάται από τις ροές των εμβολίων, από το αν θα τηρήσουν οι εταιρείες τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Και η ΕΕ πρέπει να είναι πιο σκληρή στον έλεγχο των εξαγωγών. Εμείς επιταχύνουμε όσο μπορούμε. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκ. επιπλέον εμβολιασμούς», απάντησε.

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιβύη και αν θα τεθεί θέμα ακύρωσης του τουρκολιβικού μνημονίου, η κα Πελώνη δήλωσε ότι πρόκειται για επίσκεψη ομαλοποίησης και αποκατάστασης των σχέσεων με μία σημαντική γειτονική χώρα. «Η δική μας πολιτική δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλους», πρόσθεσε ενώ για το κατά πόσο είμαστε κοντά στην υπογραφή νέας στρατηγικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συζητήσεις.

Σχετικά με τις νέες προκλητικές τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν συνάδουν στη εμπέδωση θετικού κλίματος εμπιστοσύνης και πως είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποφασίσει πως θα προχωρήσει και σε σχέση με εμάς και σε σχέση με την ΕΕ. «Η ελληνική πλευρά δεν θα είναι αυτή που θα πέσει στη παγίδα να υπονομεύσει το διάλογο», ξεκαθάρισε.

Επίσης για την επίσκεψη της Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον και το μεταναστευτικό, είπε ότι η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, πως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν από την Τουρκία οι προβλέψεις της κοινής δήλωσης με την ΕΕ.

Τέλος σχετικά με την υπόθεση Φουρθιώτη, η κα Πελώνη τόνισε ότι «δεν θα δεχθούμε καμία κατάχρηση σε αυτό το θέμα, σε περιπτώσεις που δεν δικαιολογούν αστυνομική προστασία» ενώ για περαιτέρω διευκρινίσεις παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr