Για την πορεία της πανδημίας και τη χαλάρωση των μέτρων η κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελία Πελώνη  δήλωσε στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών ότι είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια.

«Ευελπιστούμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει κανονικά, με κανόνες και ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν και εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή. Ο σχεδιασμός είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν και τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί – σύντομα θα εμβολιαστούν οι πολύ ευπαθείς – και με τις αυξημένες παραδόσεις στο β’ τρίμηνο του έτους – ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Απρίλιο να είμαστε σε διαφορετική φάση όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα το Μάιο όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό», ανέφερε.

Σε παρεμφερή ερώτηση τόνισε ότι αυτά θα γίνουν εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εφόσον πέσει το επιδημιολογικό φορτίο και πως για τα σχολεία θα έχουν προτεραιότητα τα γυμνάσια και τα λύκεια. «Έχουν παραμείνει πολύ καιρό κλειστά και στις εξετάσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους», σημείωσε.

Επιπρόσθετα για το ενδεχόμενο περαιτέρω αξιοποίησης ιδιωτικών κλινικών δήλωσε πως το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τις αντοχές του αλλά αντέχει, ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και πως οποιοδήποτε άλλο μέτρο κριθεί αναγκαίο θα ληφθεί.

Σχετικά με τις στοχευμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την οικονομία, είπε ότι θα είναι για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και αυτό προκύπτει και από την χαμηλότερη ύφεση. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να στηρίξει αυτούς που πλήττονται και από τον Απρίλιο θα στρέψουμε το βλέμμα και προς την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε ότι αφορά δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου περί δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού για κατασκευή συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, η κα Πελώνη είπε ότι έχει υπάρξει τοποθέτηση επ’ αυτού ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Σε ερώτηση αν η χάραξη οικοπέδων από την Αίγυπτο σημαίνει για την ελληνική κυβέρνηση αναγνώριση της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, είπε ότι ο Νίκος Δένδιας είναι στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και στην ατζέντα είναι η διμερής περιφερειακή και ενεργειακή συνεργασία. Πρόσθεσε ότι είμαστε δύο χώρες με εξαιρετικές σχέσεις και πως όλα τα θέματα συζητώνται με σεβασμό και ειλικρίνεια ανάμεσα σε δύο εταίρους των οποίων η σχέση έχει στρατηγική σημασία για όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Για τα περί κατασκευής και άλλου αγωγού με την Αίγυπτο υπενθύμισε ότι υπάρχει η τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου-Κύπρου. «Έχω τοποθετηθεί ότι είναι λογικό δύο χώρες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, να συζητούν όταν έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική στα υφιστάμενα σχήματα», συμπλήρωσε.

Για τις διερευνητικές επαφές και μέχρι πότε θα περιμένουμε να απαντήσει η Τουρκία, η κα Πελώνη δήλωσε πως έχουν προταθεί ημερομηνίες, ότι αναμένουμε απάντηση και προσβλέπουμε πάντα στο διάλογο και όχι στην υπονόμευσή του.

Πηγή: sofokleousin.gr