Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ποια θα είναι τα όρια συναγερμού ώστε να τεθούν τοπικοί περιορισμοί σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας. Απάντησε πως η Επιτροπή είναι που κρίνει και πως σε κάθε περίπτωση καθώς επανερχόμαστε σε μια νέα κανονικότητα, είναι στο χέρι όλων μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να μη χρειαστεί να κάνουμε πισωγύρισμα.

Για το χρόνο που θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, είπε ότι δεν έχει κάτι παραπάνω επ’ αυτού, πως ανοίγουμε σταδιακά και επιτηρούμε και πώς πάνε οι δραστηριότητες που ανοίγουν.

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού επανέλαβε πως για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις.

Για το γεγονός ότι οι μαθητές από αυτή την εβδομάδα θα κάνουν ένα self test, είπε ότι αυτή ήταν η εισήγηση καθώς σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα και παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Λίγη υπομονή ακόμη για τα γυμναστήρια», απάντησε σε σχετική ερώτηση ενώ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 00.30 ανέφερε ότι θα υπάρξει σήμερα σχετική υπουργική απόφαση και θα ισχύουν οι εξαιρέσεις για λόγους εργασίας ή υγείας.

Για τα έγγραφα με τα οποία θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει πλέον στα νησιά είπε ότι ο έλεγχος θα γίνεται κατά την επιβίβαση ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι η συζήτηση που αφορά προνόμια των εμβολιασμένων, δεν μπορεί να γίνει αν δεν δοθεί σε όλες τις ομάδες, σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Σε ερώτηση αν υπάρχει plan b σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας μετά το άνοιγμα του τουρισμού, απάντησε πως σήμερα θα ανακοινωθούν και θα αναρτηθούν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Αξιολογούμε πάντα την κατάσταση. Φέτος έχουμε πολλά εργαλεία στα χέρια μας. Προχωρά και ο εμβολιασμός και όσο προχωρά, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε τέτοιες εξάρσεις. Όπου χρειαστούν μέτρα θα ληφθούν, κάτι που το απευχόμαστε», τόνισε.

Για το χρόνο που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κα Πελώνη δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα έρθουν σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. «Η κυβέρνηση έχει πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο», τόνισε.

Σε ερώτηση αν αυτό το θέμα συμπεριλαμβάνεται στη συζήτηση που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση. «Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων συνεργασίας καθώς και η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι σε επαφή, ότι δεν υπάρχει ημερομηνία και θα υπάρξει δια της διπλωματικής οδού.

Σχετικά με το νέου σόου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά και την Έκθεση του State Department για την Τουρκία, η κα Πελώνη δήλωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Είπε επίσης πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει την Έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Τουρκία.

Για την επιστολή της ευρωπαίας επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία εγκαλεί την Ελλάδα ότι κάνει επαναπροωθήσεις στα σύνορα στο Αιγαίο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως δόθηκε συντεταγμένη και τεκμηριωμένη απάντηση από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς. «Η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις. Φυλάει τα σύνορά της, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στη θάλασσα και σώζει ανθρώπινες ζωές με τη στήριξη της frontex», υπογράμμισε.

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε και για τις επιθέσεις σε αμάχους της Ισραηλινής αεροπορίας και τόνισε πως έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. «Πρέπει να σταματήσει. Έχουμε καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ενέργειες για την αποκλιμάκωση. Η επίλυση της διένεξης στη βάση της λύσης δύο κρατών είναι προϋπόθεση για τη συνολική Ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο ότι καταργεί το 8ωρο και θα έχει ως συνέπεια να γίνουν απολύσεις, η κα Πελώνη δήλωσε ότι αυτό το αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσιδεάζει σε fake news. «Το 8ωρο προστατεύεται και θωρακίζεται, όπως και το 5ήμερο και το 40ωρο την εβδομάδα. Το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και ρυθμίζει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας όπως η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες», πρόσθεσε.

Για τη στάση των εργατικών συνδικάτων που μιλούν για αντεργατικό τερατούργημα η Αριστοτελία Πελώνη είπε πως το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση και ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοικτή να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις, να διορθώσει όπου κρίνει ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις και πως επιδιώκει πάντα τη σύνθεση απόψεων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν η κυβέρνηση θα αλλάξει τις ποινές κακουργηματικών πράξεων κατά της ανθρώπινης ζωής και αν σκέπτεται άλλα μέτρα όπως το δικαίωμα της οπλοχρησίας.

«Τα ζητήματα των ποινών απαιτούν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα. Η κυβέρνηση θα λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά εγκλήματα ιδιαίτερης απαξίας όπως αυτό που μας σόκαρε όλους», απάντησε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειας του θύματος στα Γλυκά Νερά.

«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Επιχειρησιακά διερευνά την υπόθεση με δύο ομάδες και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα συλλάβει τους δράστες και θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr