Πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η εκλογή ηγεσίας σε ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης βρίσκεται στο επίκεντρο γενικότερου ενδιαφέροντος, αποκτώντας τεράστια σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις, για τους μελλοντικούς συσχετισμούς δυνάμεων και για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας.

Πέρα από την ανάδειξη νέου προέδρου και την “αναστήλωση των εικόνων” του ΠΑΣΟΚ, στις κομματικές κάλπες του ΚΙΝΑΛ θα κριθεί σήμερα και την επόμενη Κυριακή ποιά κατεύθυνση θα πάρει το Κίνημα, ποιό θα είναι το ανανεωμένο πολιτικό προφίλ του και αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πόλος επανασυσπείρωσης της κεντροαριστεράς.

Μαζί με τα μέλη, τους φίλους και τους δυνητικούς ψηφοφόρους, για το αποτέλεσμα της εσωκομματικής αναμέτρησης αγωνιούν και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, που βλέπουν με ανησυχία την προοπτική ανάδειξης ενός τρίτου ισχυρού πόλου ανάμεσά τους, ικανού να αφαιρέσει ψήφους και από τις δύο πλευρές και να καταστεί μελλοντικά απαραίτητη συνιστώσα για το σχηματισμό βιώσιμων κυβερνητικών σχημάτων.

 Οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου

Είναι ουσιαστικά μιά μάχη μεταξύ τριών υποψηφίων, που εκπροσωπούν λίγο-πολύ ολόκληρο το φάσμα απόψεων, προσανατολισμών, ρευμάτων και πολιτικών ομάδων που συνυπάρχουν τώρα στο ΚΙΝΑΛ ή κινούνται στις παρυφές του.

Κατά γενική εκτίμηση, που επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής είναι οι Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης. Οι άλλοι τρεις (Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης) προσβλέπουν σε ένα καλό ποσοστό, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν ρόλο στις εξελίξεις της “επόμενης μέρας” στο αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν να προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος και να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση οι Παπανδρέου-Ανδρουλάκης. Ομως, στελέχη του μηχανισμού του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν άλλη άποψη. Θεωρούν βέβαιη την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο και την τελική επικράτηση του.

Νίκη του ΓΑΠ στον δεύτερο γύρο προβλέπουν πλέον και οι εταιρείες στοιχηματισμού, που έδιναν μέχρι πρόσφατα  ως επικρατέστερο τον Α. Λοβέρδο.

 Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα

Εν πάση περιπτώσει, για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ το πρώτο ζητούμενο είναι σήμερα η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες μελών, φίλων και δυνητικών ψηφοφόρων. Είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στη δυναμική ανάκαμψης του κόμματος και θα παγιώσει τη δημοσκοπική εικόνα σταδιακής ανόδου των εκλογικών ποσοστών του.

Το δυσκολότερα έπονται – και θα είναι αρμοδιότητας του νέου προέδρου που θα αναδείξουν οι κάλπες. Τα μεγάλα στοιχήματα για την επόμενη μέρα είναι:

  • Η διατήρηση της ενότητας του κόμματος
  • Η ανασυγκρότησή του, με άνοιγμα των οργανώσεων, επιστροφή μελών που έχουν αποστασιοποιηθεί και ανανέωση των μηχανισμών του
  • Η διαμόρφωση καθαρού ιδεολογικού και πολιτικού προφίλ, με χαρακτηριστικά σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας χωρις ετεροπροσδιορισμούς
  • Η χάραξη στρατηγικής για την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα εξουσίας, όχι μόνο με άνοδο των εκλογικών ποσοστών του αλλά και με ουσιαστική παρέμβαση στην κοινωνία.

Πηγή: sofokleousin.gr