Στην κατεύθυνση της αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών δεδομένων «έδειξε» την Παρασκευή από το Παρίσι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διατήρησης της γενικής ρήτρας διαφυγής σε ισχύ και το επόμενο έτος.

Τα προκαταρκτικά μοντέλα της Κομισιόν, είπε ο Λετονός αξιωματούχος, παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας της Ε.Ε., αλλά όχι σε εκ νέου διολίσθηση σε ύφεση. Επί του παρόντος, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, η γενική ρήτρα διαφυγής, που αναστέλλει τη λειτουργία των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., προβλέπεται να καταργηθεί στο τέλος του 2022.

Ωστόσο –όπως τόνισε–, αν τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο, «είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε» αυτή την πολιτική.

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. Ακόμα και αν η Ρωσία διακόψει πλήρως την παροχή, η Ε.Ε. θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, «έστω με προβλήματα». Η ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ε.Ε. δεν μπορεί να αλλάξει «σε μία μέρα», αλλά πρέπει «να διδαχθούμε» από την τρέχουσα κρίση, τόνισε, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για κοινή προμήθεια αερίου και για τη δημιουργία κοινού στρατηγικού αποθέματος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε κι αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής της πολιτικής της ΕΚΤ για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. «Θα αναλάβουμε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» στην Ευρωζώνη, ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δύο μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία, υπογράμμισε, είναι οι τιμές της ενέργειας (και οι πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν) και η αβεβαιότητα, που θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ αναθεωρεί ήδη τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι νέες εκτιμήσεις, ανέφερε, θα δημοσιευθούν στις 10 Μαρτίου, ημέρα της επόμενης συνάντησης νομισματικής πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου ενημέρωσε ότι τo σώμα θα συναντηθεί εκ νέου σε τρεις εβδομάδες στις Βρυξέλλες και θα συζητήσει το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023.

Πηγή: sofokleousin.gr