Περίπου δύο δεκαετίες αγωνίστηκε ο όμιλος Δαυίδ (Coca-Cola, Grigoglass κλπ) για να “αναστήσει την παραδοσιακή σωπωνοποιϊα “Παπουτσάνης, μέσα από διαδοχικές αναδιαρθρώσεις, κεφαλαιακές ενέσεις, εκσυγχρονισμούς και επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων της. Η προσπάθεια έχει στεφθεί με επιτυχία, καθώς η εταιρεία εμφανίζει πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών και αυξανόμενη κερδοφορία, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των συνολικών πωλήσεων της.

Για έκτη συνεχή χρονιά, η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ επέτυχε το 2021 διψήφια (+34%) αύξηση του κύκλου εργασιών της, που διαμορφώθηκε  σε 54,8 εκατ. ευρώ, έναντι 40,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των εξαγωγών (+70%), που ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 62% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Το 21% του κύκλου εργασιών προήλθε από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 13% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 49% από παραγωγή προϊόντων για τρίτους (φασόν) και το 17% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Η αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στις υψηλές επιδόσεις που πέτυχε η εταιρεία σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

Η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, στην καθετοποίηση και σε επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας,

Τα μεγέθη κατά τομείς εργασιών

Επώνυμα Προϊόντα: Αύξηση πωλήσεων κατά 12% το 2021 σε σχέση με το 2020. Εντός του έτους ενισχύθηκε η θέση των επώνυμων προϊόντων (Karavaki, Natura, Aromatics κλπ.) στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Σημειώνεται ότι κατά το 2020 η συγκεκριμένη κατηγορία ωφελήθηκε σημαντικά από τις αυξημένες πωλήσεις αντισηπτικών, ως συνέπεια της πανδημίας του COVID-19.

Ξενοδοχειακά Προϊόντα: Αύξηση πωλήσεων κατά 126% σε σχέση με το 2020. Η κατηγορία αυτή ενισχύθηκε από την μερική ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά το τρέχον έτος. Ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο οι εξαγωγές ήταν σημαντικά αυξημένες λόγω της έναρξης υλοποίησης νέων συμφωνιών με διεθνείς αλυσίδες, συμφωνίες που είχαν συναφθεί ήδη από το 2019 αλλά λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν.

Προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα): Αύξηση πωλήσεων κατά 24% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση προήλθε από την σημαντική περαιτέρω ενίσχυση συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων τους, την ανάπτυξη του πελατολογίου και την συνεχή διεύρυνση της γκάμας προϊόντων που προσφέρει η εταιρεία.

Βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών: Σημειώθηκε αύξηση κατά 34% το 2021 στη συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά εξαγωγές. Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρείας ως ένας εκ των βασικότερων προμηθευτών ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά, στη διεύρυνση του πελατολογίου καθώς και στη συνεχή ενίσχυση της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων. Παράλληλα, η έναρξη διάθεσης των συνθετικών σαπωνομαζών, που αποτελούν ειδικά προϊόντα ιδιαίτερα θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την κατηγορία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ Μενέλαος Τασόπουλος, σχολίασε:

«Kατά τη διάρκεια του 2021 συνεχίστηκε η εδραίωσή μας στη διεθνή αγορά, χάρη στην περαιτέρω ενίσχυση των επώνυμων προϊόντων μας, τη μερική ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αγοράς σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών, τις εμπορικές συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού, τη συνεχή ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με έμφαση στην αειφορία, καθώς και στη σημαντική ενίσχυση των βιομηχανικών πωλήσεων σαπωνόμαζας.

Για το 2022 και παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μας μεγεθών και συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής μας πορείας, εστιάζοντας στις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους πελάτες μας αλλά και λοιπούς συνεργάτες και προμηθευτές, την εξωστρέφεια, την ευελιξία, την καινοτομία και την ισχυρή τεχνογνωσία της Παπουτσάνης, μίας από τις ιστορικές βιομηχανίες της χώρας».

Πηγή: sofokleousin.gr