Καταγγελία για παρέμβαση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής έκανε πρώην πρωθυπουργός και υποψηφγιος πρόεδρος του του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον Alpha.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι στελέχη της ΝΔ τηλεφωνούν υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής, λεγόντας: «Ξέρω ότι στελέχη της ΝΔ παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν θα πω ονόματα, αλλά είναι δεδομένο. Προφανώς κάτι φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ ξαναμπαίνει στο προσκήνιο της πολιτικής, αλλά τα αντισώματα της παράταξης είναι δυνατά και όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να παίξουν ρόλο αυτές οι παρεμβάσεις».

Ο ίδιος επανέλαβε τις καταγγελίες του για τον ρόλο εξωθεσμικών κέντρων, λέγοντας πως «υπάρχει ο μόνιμος στόχος, ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν ελέγχουν» και πως «κάποιοι θέλουν ένα ΚΙΝΑΛ μικρό, βολικό και ελεγχόμενο. Γι’αυτό και οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και οι επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Θέλω ένα ΚΙΝΑΛ μεγάλο που θα αλλάξει τους συσχετισμούς». Υποστήριξε πως «από τη στιγμή που αποφάσισα και ανακοίνωσα ότι διεκδικώ την προεδρία του ΚΙΝΑΛ υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου και συσπείρωση γύρω από το κόμμα», επικαλούμενος και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μεγάλη άνοδο του ΚΙΝΑΛ και πτώση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, απαντώντας γιατί δεν συμμετέχει στο debate, είπε ότι με τους όρους που διεξάγεται δεν θα ήταν σωστό και «δεν θα ήθελα να πληγώσω την παράταξη», όπως είπε.

«Θέλω ένα debate ουσιαστικό όχι ένα debate εντυπώσεων. Έναν διάλογο ενωτικό που θα βοηθήσει και όχι που θα αποδομήσει την παράταξη. Για την ενωτική πορεία, για την επόμενη μέρα έχω ευθύνη» σημείωσε.

Ασκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την πανδημία. «Σε ό,τι αφορά την πανδημία η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Έξι φορές έχει πανηγυρίσει για το τέλος της. Δημιούργησε έλλειμμα εμπιστοσύνης. Κυβέρνηση & αντιπολίτευση αναλώνονται σε διαγγέλματα και αντί-διαγγέλματα ενώ κάθε μέρα χάνεται ένα ελληνικό χωριό» σημείωσε, για να προσθέσει πως υπάρχει πόλωση και πολιτικοποίηση γύρω από αυτό το θέμα.

«Στην αρχή πήγαμε καλά, αλλά στη συνέχεια δόθηκε από την κυβέρνηση ένα μήνυμα νίκης απέναντι στην πανδημία και ένα σήμα έπαρσης», επεσήμανε.

Ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παραδείγματα λαθών τους ελλιπείς ελέγχους στους τουρίστες το καλοκαίρι, τον χειρισμό των εμβολιασμών αλλά και τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε η κυβέρνηση στους πολίτες.

Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, είπε ότι η ψηφοφορία προτείνει να γίνει με αρνητικά pcr και rapid test.

Ερωτηθείς για συνεργασίες με άλλα κόμματα, απάντησε: «Εγώ θα παλέψω να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και μετά θα δούμε, βεβαίως. Δεν έχω καμία διάθεση να μιλήσω για συνεργασίες αυτή τη στιγμή».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα επιστρέψει το ΚΙΝΑΛ στο όνομα και στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήμουν για πολλά χρόνια. Είναι μέσα στην καρδιά μου το ΠΑΣΟΚ. Ο ήλιος ο πράσινος συμβολίζει τις αξίες μας. Τα σύμβολα μας ανήκουν, θα τα αξιοποιήσουμε, όμως θέλω να γίνει αυτό με δημοκρατικό τρόπο», παραπέμποντας στο συνέδριο που θα ακολουθήσει, όπου θα εκλεγούν τα υπόλοιπα όργανα.

Τα επόμενα δέκα χρόνια της παράταξης θα είναι λαμπρά

«Ήρθε η ώρα να ξανακάνουμε την παράταξη μας μεγάλη, ισχυρή, πρωταγωνιστική. Να νικάμε τη συντήρηση, να αγωνιζόμαστε για την πρόοδο, να ζωντανεύουμε το Κίνημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε φίλους και ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής στον Πειραιά.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αυτό που τον πληγώνει στον Πειραιά ως προοδευτικό πολίτη, είναι πως τα τελευταία χρόνια έδωσε σε προηγούμενες εκλογές υψηλά ποσοστά στην Χρυσή Αυγή. «Εκμαυλίστηκαν πολλοί συμπολίτες μας από την φασιστική εκδοχή της κοινωνικότητας. Από το μήνυμα του μίσους. Θρηνήσαμε και έναν νέο συνάνθρωπό μας από αυτή την εκτροπή, τον Παύλο Φύσσα», τόνισε και κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες του Πειραιά να κλείσουν αυτή τη παρένθεση. Κυρίως για τους νέους ανθρώπους, καθώς νέα παιδιά από λαϊκές γειτονιές, προοδευτικές και δημοκρατικές, απήχθησαν ιδεολογικά από τον μεγάλο εχθρό της δημοκρατίας, από τον φασισμό, πρόσθεσε», Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κι αυτό ευθύνη για την κατάσταση που προέκυψε, γιατί «μπερδέψαμε το λόγο μας και τον ανακατέψαμε με τη συντήρηση».  
 
«Όποτε βολευτήκαμε με τη διαχείριση των κοινών και δεν επενδύσαμε στον κοινωνικό μετασχηματισμό, όποτε γίναμε βολικοί και ξεχάσαμε πως το ΠΑΣΟΚ, πέρα από πανελλήνιο και σοσιαλιστικό, ήταν κυρίως κίνημα, όποτε ξεχάσαμε τα αξιακά θεμέλια της παράταξής μας, μας ξέχασε και ο λαός. Μας ξέχασαν και μας αρνήθηκαν οι παλιοί σύντροφοι και δυστυχώς δεν κατάφεραν να μας ανακαλύψουν αυτά τα νέα παιδιά που παρασύρθηκαν στον φασισμό», είπε με αυτοκριτική διάθεση ο πρώην πρωθυπουργός, και δεσμεύτηκε πώς όλοι μαζί «θα αγωνιστούμε όπως μόνο εμείς ξέρουμε και θα λιώσουμε το φασισμό. Θα τον ακυρώσουμε και θα τον ξεριζώσουμε από το μυαλό των νέων μας, θα τον ξεγυμνώσουμε στα μάτια των πολιτών, δείχνοντας τα αδιέξοδά του». 

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε πως τα επόμενα δέκα χρόνια της παράταξης και του κόμματος, θα είναι λαμπρά. «Σας το εγγυώμαι. Θα ενωθούμε, θα μεγαλώσουμε, θα δυναμώσουμε, θα νικήσουμε και θα κυβερνήσουμε πάλι. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν χάσαμε το δρόμο, που μείναμε μαζί, ακόμα και από παράλληλα αλλά διαφορετικά μονοπάτια, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, για να μην αλωθεί και εκμηδενιστεί η παράταξη, μονοπάτια που τα ενώσαμε το 2017 με τη Φώφη Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής. Για να κάνουμε το Κίνημα Αλλαγής λεωφόρο διαφυγής προς το μέλλον, προς την ανάσταση και τη δικαίωση της παράταξης. Σε αυτή την πορεία θέλω να ηγηθώ, μαζί θέλω να δώσουμε αυτόν τον αγώνα και όλα εξαρτώνται από την ψήφο σας στις 5 Δεκεμβρίου».

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, υπογράμμισε πώς δεν υπάρχει χρόνος για ολιγωρίες, ούτε περιθώριο έστω και μιας χαμένης ψήφου. «Μόνο η νίκη υπάρχει στη δική μας ορατότητα. Γιατί το διακύβευμα είναι η δημοκρατία και η πρόοδος, για την Ελλάδα και τους Έλληνες, απέναντι στη συντήρηση. Γι’ αυτό και η παράταξή μας πρέπει να ξαναγίνει μεγάλη και ισχυρή. 

Για να ανατρέψουμε τη σημερινή καθηλωτική ισορροπία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε διαξοδικά τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του Πειραιά, με την αξιοποίηση του λιμανιού και τη βιομηχανική του ζώνη, τις πολύ σημαντικές εκπαιδευτικές παρακαταθήκες με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και τις σχολές τεχνικής εξειδίκευσης που υπάρχουν στην περιοχή. «Ο Πειραιάς πρέπει να γίνει κέντρο των νέων τεχνολογιών, της έρευνας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις, έχει τις δομές, έχει τους ανθρώπους. Και όλη αυτήν την πολύτιμη πρώτη ύλη, θα πρέπει εμείς να την μπολιάσουμε με όραμα, να την ενισχύσουμε με σχέδιο οργανωμένο και να επιτύχουμε την αλλαγή μέσα από πράξεις ουσιαστικές και δράσεις συνεχείς. Ιδιαίτερα σημαντικό, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της νέας γενιάς του Πειραιά, η οποία διψά για πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και εξέλιξη.

Ο Πειραιάς δεν υστερεί πουθενά. Η κυβέρνηση υστερεί. Σε όλα τα επίπεδα, πολιτισμό, αθλητισμό, ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε τις πρωτοβουλίες που παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να σταματήσουν όσοι προσφέρουν, να αισθάνονται μόνοι τους και εγκαταλελειμμένοι.

Εδώ είμαι, εδώ είστε και εσείς, μαζί θα το κάνουμε αυτό. Για έναν Πειραιά καλύτερο, για έναν Πειραιά ισχυρότερο, για έναν Πειραιά πιο ανθρώπινο».

Πηγή: sofokleousin.gr