«Ο Παπανδρέου έχει πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να κερδηθεί η αναμέτρηση με τους λαϊκιστές και θεωρεί ότι ο κύριος Ευρωπαίος αυταρχικός πολιτικός, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, έχει πλέον λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να αποδείξει ότι δεν είναι μαριονέτα στα χέρια του Πούτιν», αναφέρει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica που φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου.

Αναλυτικά, με αναφορά στη στάση του Όρμπαν, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: «Ας δούμε τα γεγονότα. Ο Όρμπαν έλαβε αποστάσεις από την κοινή ευρωπαϊκή στάση για την Ουκρανία. Δήλωσε ότι ο μεγάλος του εχθρός είναι οι Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ο Ζελένσκι.

Από την άλλη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις με την Ουγγαρία βελτιώθηκαν μετά τις πρόσφατες εκλογές. Παράλληλα, ο Όρμπαν δείχνει να λαμβάνει ευνοϊκή πληροφόρηση από τον Πούτιν.

Μετά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο πάπας αποκάλυψε ότι ο Όρμπαν τού είπε πως ο Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο στις 9 Μαϊου. Το πραγματικό τεστ, λοιπόν, θα είναι η συνέχιση ή το τέλος του πολέμου. Και το αν η Ευρώπη καταφέρει να πετύχει εμπάργκο πετρελαίου».

Σε σχέση με το εμπάργκο φυσικού αερίου, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει: «Αν το αποφασίσουμε όλοι μαζί, θεωρώ ότι μπορεί να γίνει. Αλλά η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι παρόμοια με εκείνη της Ιταλίας, περίπου το 40%. Πρέπει να εργαστούμε σοβαρά με στόχο εναλλακτικές προμήθειες».

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία κοινή άμυνα αλλά πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παραγωγή ορισμένων αγαθών. «Η απάντηση στους λαϊκισμούς θα πρέπει να είναι, κυρίως, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, των φορολογικών παραδείσων και των κλιματικών αλλαγών», υποστηρίζει.

«Έζησα από πολύ κοντά τη χρηματοοικονομική κρίση, όπως ξέρετε. Και το μάθημα είναι ότι τα κέντρα εξουσίας δεν ήταν “πολύ μεγάλα για να μπορέσουν να χρεοκοπήσουν”, αλλά “πολύ μεγάλα για να μπορέσουν να ελεγχθούν”. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη συγκέντρωση υπερβολικού πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια», εξηγεί.

Επίσης, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρει πως όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης συμφωνούν στο ότι «ο Πούτιν δεν έχει δικαίωμα να κάνει μαθήματα σε κανέναν και στην απόρριψη των αυταρχικών καθεστώτων».

«Δεν μιλάμε μόνο για εισβολή, αλλά για επίθεση κατά των αξιών μας, κατά των ανοικτών κοινωνιών μας και των δημοκρατιών μας», δηλώνει και προσθέτει: «Ο Πούτιν υποθάλπει και στηρίζει τους λαϊκιστές στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι η απάντησή μας πρέπει να εμπνευστεί από τον Αριστοτέλη. Όταν υπάρχουν ανισότητες, η πόλωση είναι αναπόφευκτη. Η αίσθηση της αδικίας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για δημαγωγούς και τύραννους».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για την προσπάθεια του Πούτιν να ασκήσει επιρροή και στα Δυτικά Βαλκάνια, απαντά πως θεωρεί λάθος ότι δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, συμπληρώνοντας πως και η Ουκρανία θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη στάση της Γερμανίας, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Όχι μόνον, όπως είπε ο ΟΟΣΑ, πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση, κάναμε και τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην ιστορία. Ο Μάριο Ντράγκι το κατάλαβε και είπε “θα κάνω ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ”.

Εγώ είπα στη Μέρκελ: “Δεν θέλω τα χρήματά σου, αλλά τη στήριξή σου στις αγορές”. To πρόβλημα ήταν οι ευρωπαϊκοί διχασμοί, όχι η Ελλάδα. Και το πρόβλημα ήταν ότι η Ευρώπη είπε πως ήταν η Ελλάδα το πρόβλημα. Έπαιξε σίγουρα ρόλο και μία «τιμωρητική ψυχολογία» της Γερμανίας, η οποία δεν βοήθησε στο να ηρεμήσουν οι αγορές.

«Η Ρωσία έμοιαζε να ήθελε να σας βοηθήσει, αλλά δεν έγινε κάποια κίνηση. Γιατί;», ρωτήθηκε, τέλος, ο κ. Παπανδρέου και απάντησε: «Πήγα στον Πούτιν και του είπα: “Μπορείς να αγοράσεις τα ομόλογα του Δημοσίου μας;”. Και εκείνος μου απάντησε “και εσύ μπορείς να αγοράσεις τα όπλα μας;”. Μία πρόκληση».

Πηγή: sofokleousin.gr