Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια εμφολίων κατά του κορονοϊού, που θα καλύψουν τις ανάγκες εμβολιασμού όλων των πολιτών των χωρών-μελών της.

Σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού θα δοθεί στην αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, ενώ αρκετά μικρότερη θα είναι η δαπάνη για την αγορά του εμβολίου που έχει παρασκευάσει η γερμανική CureVac

Επικαλούμενο πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τις παρασκευάστριες εταιρείες, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η Κομισιόν συμφώνησε να πληρώσει 15,50 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Δεδομένου ότι έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις, θα καταβάλει συνολικά 3,1 δισ. ευρώ. Αν ασκήσει και την οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, η συνολική δαπάνη θα φθάσει τα 4,65 δισ. ευρώ.

Με την CureVac η ΕΕ επέτυχε καλύτερη συμφωνία, εξασφαλίζοντας μεγάλη έκπτωση: Θα πληρώσει 10 ευρώ ανά δόση, ενώ η εταιρεία έχει ορίσει τιμή διάθεσης 12 ευρώ για το εμβόλιο της.

Η συμφωνία προβλέπει αρχική προμήθεια 225 εκατ. δόσεων, με συνολική δαπάνη 2,25 δισ. ευρώ

Πηγή: sofokleousin.gr