Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο λόγω υψηλού πληθωρισμού και υγειονομικής κρίσης, είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των σημερινών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ηγετών της Ευρωζώνης. Αναμένονται αποφάσεις για κοινή προμήθεια και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, πέραν των εμβολίων.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη,  θα συζητηθούν επίσης οι αναθεωρημένες συστάσεις της Κομισιόν σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και την ισχύ του πιστοποιητικού, προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη μεμονωμένων μέτρων από κράτη μέλη, τα οποία προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.

Στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης που θα γίνει το βράδυ στο δείπνο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την οικονομική συγκυρία με βάση έγγραφο  του Εurogroup, σύμφωνα με το οποίο ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία καλύτερα του αναμενομένου, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τον κρίση, χάρις τις πολιτικές εφαρμόστηκαν σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Θα ενημερωθούν επίσης από τον Πρόεδρο του Εurogroup για την πορεία της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Πηγή: sofokleousin.gr