Ο πρώην επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου του 2011 από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν, πέθανε σαν “μάρτυρας”, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

“Οι Αμερικάνοι ήρθαν στο Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πέθανε μάρτυρας”, δήλωσε ο Χαν μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπου αναφέρθηκε στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Ουάσινγκτον, μετά από αυτή την αμερικανική επιδρομή.

“Μετά από αυτό όλος ο κόσμος μας πρόσβαλε (…) Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει”, συνέχισε ο Χαν, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό “ταπεινωτικό” για πολλούς Πακιστανούς.

Μέλη της αντιπολίτευσης και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμέσως αντέδρασαν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.

“Ο Ίμραν Χαν παραποίησε την ιστορία δηλώνοντας σήμερα ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μάρτυρας”, σχολίασε ο Χαουάζα Ασίφ, υπουργός Εξωτερικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

“Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο μάχονται κατά των διακρίσεων που υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης τρομοκρατίας. Και ο πρωθυπουργός μας επιδεινώνει την κατάσταση χαρακτηρίζοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν μάρτυρα του Ισλάμ”, έγραψε στο Τwitter η Μίνα Γκαμπίνα,υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μάρτυρες τιμώνται στο Ισλάμ. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συνήθως για τους ανθρώπους που σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι τη θρησκεία τους.

Επί χρόνια το Πακιστάν αρνούνταν επισήμως ότι γνώριζε ότι η ιδρυτής της αλ Κάιντα κρυβόταν στο έδαφός του. Όμως το 2019 ο Χαν στη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία Πληροφοριών του πακιστανικού στρατού είχε δώσει στην Ουάσινγκτον κάποια στοιχεία που την οδήγησαν στον εντοπισμό του μπιν Λάντεν.

Ο Άσαντ Ντουράνι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, είχε επίσης δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το 2015 ότι η υπρεσία του γνώριζε μάλλον πού κρυβόταν ο μπιν Λάντεν και ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για να λάβει ανταλλάγματα.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr