Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ενός νέου κύματος πανδημίας, που θα αποσαθρώσει τις ήδη πάσχουσες οικονομίες, επιφέροντας πλήγματα  στην παραγωγή, στην απασχόληση και δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων με γεωμετρική πρόοδο στις ΗΠΑ, στην Ινδία, στην Ινδονησία, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και η αναζωπύρωση εστιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Αυστραλία και αλλού.

Περίπου 90.000 νέα κρούσματα καταγράφονται ημερησίως σε όλο τον κόσμο, ενώ μόνον στις ΗΠΑ εντοπίσθηκαν χθες 44.000(!) και στην Ινδία 18.870.

Περιορισμοί και μερικό lockdown

Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση, αναζητώντας τρόπους και πρόσφορα μέσα για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού. Σε πολλές χώρες  σχεδιάζεται επαναφορά περιοριστικών μέτρων, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι η άρση του lockdown έγινε πρόωρα, πριν διασφαλισθεί  ότι η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή χωρίς μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης.

Στην Ευρώπη Γερμανία, Τσεχία, Μ. Βρετανία,  Γαλλία, Ρωσία  και άλλες χώρες είναι  πολύ πιθανόν να επαναφέρουν σε ισχύ τις επόμενες μέρες ορισμένα αρθέντα περιοριστικά μέτρα, αν συνεχισθεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα  η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς ο αριθμός  νέων κρουσμάτων και ο δείκτης θνησιμότητας παραμένουν σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα. Ομως η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών προβληματίζει τους αρμόδιους κυβερνητικούς επιτελείς.

Ευνοούν την εξάπλωση οι κλιματολογικές συνθήκες

Διεθνώς τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις ΗΠΑ, όπου παρατηρείται ταχεία αναζωπύρωση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, στην Ινδία, την Ινδονησία και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι κλιματολογικές συνθήκες στο νότιο ημισφαίριο (Λατινική Αμερική, Αυστραλία) που μπαίνει τώρα σε περίοδο “χειμώνα” ευνοούν την εξάπλωση του κορονοϊού και τα νέα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτατα. Στη Χιλή καταγράφηκαν 4.872 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ στη Βραζιλία οι αρχές… έχουν χάσει το μέτρημα και δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία.

Ευνοϊκές για την εξάπλωση της πανδημίας είναι επίσης οι κλιματολογικές συνθήκες στην ινδική χερσόνησο (Ινδία, Σρι Λάνκα), στις χώρες της Ινδοκίνας (Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ) και στην Ινδονησία, που διανύουν την περίοδο των μουσώνων, με πολλές βροχές και μεγάλη υγρασία.

Στην Ινδία τα καταγεγραμμένα κρούσματα υπερβαίνουν τις 500.000 και αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο το επόμενο 15ήμερο. Οι υγειονομικές αρχές αναγκάζονται να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους  στην πρόληψη θανάτων, εκτιμώντας ότι δεν είναι σε θέση να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Αναποτελεσματικά συστήματα υγείας

Το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες της νότιας-νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής δεν διαθέτουν άρτια οργανωμένα και αποτελεσματικά συστήματα υγείας.

Αναποτελεσματικό αποδεικνύεται μέχρι στιγμής και το αμερικανικό σύστημα υγείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός  ότι οι ΗΠΑ έχουν το 25% του παγκόσμιου αριθμού κρουσμάτων (ένας στους 4  προσβληθέντες από κορονοϊό είναι Αμερικανός), με πολύ υψηλή θνησιμότητα (κοντά στο 5%).

Εκεί λοιπόν θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες η μεγάλη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας, που συνιστά πλέον παγκόσμια απειλή. Στην Ευρώπη προτεραιότητα θα δοθεί στην καταπολέμηση αναζωπυρούμενων εστιών και στη λήψη μέτρων για να επιβραδυνθεί περαιτέρω η μετάδοση του ιού.

Το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες παραμένει ανοιχτό. Για την Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για τις διασυνοριακές μετακινήσεις και θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση.

Πηγή: sofokleousin.gr