Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας όπου κατέληξε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης η οποία ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα μεταφέροντας το μήνυμα της «εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ελληνική συμμετοχή σε αυτόν και στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟικών».

Στη συγκέντρωση παρευρέθη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωση τόνισε ότι μοναδική ελπίδα είναι η συντονισμένη πάλη των λαών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο σμηνίτης Νίκος Καραγκαδάκης και η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι των παιδιών του «Κόκκινου Αερόστατου» διανθισμένο με τα συνθήματα και τα αιτήματα της Ειρήνης.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το ΕΚΑΒ, την ομάδα των γιατρών, την τροχαία και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Θανάσης Παφίλης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

«Εδώ, έξω από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας δίνουμε σήμερα τη δική μας αποφασιστική απάντηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα. Βροντοφωνάζουμε και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην συμμετοχή και αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να καταργηθεί η κατάπτυστη κι επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που βάζει τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες» τόνισε.

«Από τη σημερινή μαζική συγκέντρωση, το κάνουμε γι’ άλλη μια φορά ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση: Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών» πρόσθεσε.

«Ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και κοντά τρεις μήνες στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία, οι εξελίξεις με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τα γεγονότα στο πεδίο του πολέμου, η καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός αυξάνουν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου. Σημαίνουν συναγερμό για τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν με τη ζωή τους το μάρμαρο των ανταγωνισμών» είπε ο Θ. Παφίλης.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, περνά σε άλλο επίπεδο την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σφαγεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο».

Υπογράμμισε ότι η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και στρατιωτικό κόμβο δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και «εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, στις πλάτες των λαών».

Είπε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων, αναφέρθηκε στην περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, προωθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου και «μοναδική βλέψη και στόχο έχει την διασφάλιση της συνοχής στη Νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο υπό ευρωατλαντική εποπτεία».

«Ήδη ο ελληνικός λαός πληρώνει το βαρύ λογαριασμό της εμπλοκής μέσω της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας. Αποδεικνύεται ότι η σκληρή πραγματικότητα που αλέθει στις μυλόπετρες του κέρδους και της εκμετάλλευσης τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της εμπλοκής. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημά μας: Να κλείσουνε οι βάσεις-καμιά συμμετοχή» τόνισε.

Κατήγγειλε «ορισμένους παράγοντες που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν απόντες και σιωπηλοί όλα τα προηγούμενα χρόνια, που στήριζαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και προκαλούν προσπαθώντας, όπως πάντα, να ευνουχίσουν το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα από το αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό» καθώς μιλούν για «νέο αντιπολεμικό κίνημα».

«Μιλούν για “νέο φιλειρηνικό κίνημα” χωρίς να κατονομάζουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους.

Όμως το αντιπολεμικό κίνημα ή θα είναι αντιιμπεριαλιστικό ή δεν θα είναι αντιπολεμικό αλλά πλυντήριο του ιμπεριαλισμού» υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης και πρόσθεσε:

«Καλούμε όλους τους προοδευτικούς καλοπροαίρετους ανθρώπους να μην πέσουν στην παγίδα. Πέρα από επιμέρους διαφωνίες να συσπειρωθούν στις γραμμές της ΕΕΔΥΕ» είπε, αναφερόμενος στην 67χρονη ζωή και δράση της ΕΕΔΥΕ.

«Όπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και σήμερα η ΕΕΔΥΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη ρωσική εισβολή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Η ΕΕΔΥΕ ήταν και παραμένει μπροστάρης στο αντιπολεμικό κίνημα, δίνει νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Αυτή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να τιμηθεί ουσιαστικά η μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών» είπε.

Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς διαλέγουμε να ταχθούμε με το μέρος των λαών που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα τους ενώνει ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους ανταγωνισμούς, στους πολέμους και στην προσφυγιά, για το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, για να μπορούν να ζουν ειρηνικά, με σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ τους έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Των λαών που είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο της ιστορίας και να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους.

«Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι και θα είναι αυτή και μόνο αυτή! Γιατί υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες στον 21ο αιώνα ο λαός μας και οι άλλοι λαοί να μπορούν να ζουν ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, να μπορεί κάθε λαός να γίνει νοικοκύρης κι αφέντης στον τόπο του. Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» κατέληξε στην ομιλία του ο Θ. Παφίλης.

Πηγή: sofokleousin.gr