Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης κάλεσε τους ηγετές των χωρών της G7 να επιβάλλουν καθολικό εμπάργκο στην Ρωσία. 

Δηλαδή να μπλοκάρουν όλες τις ρωσικές τράπεζες, όπως και να της στερήσουν την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το GPS στον πόλεμο, μεταδίδδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom.

«Είναι καλύτερα τώρα να ενισχύσετε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόσο, όσο χρειάζεται, ώστε να σταματήσετε αυτή την πολεμική μηχανή, παρά να ασχολείσθε μετά με τις συνέπειες της επισιτιστικής, πολιτικής, παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της ασφάλειας. Πρωτοφανείς οι προκλήσεις!

Εάν ναι, τότε είναι αναγκαίο το πλήρες εμπάργκο στο εμπόριο με την Ρωσία. Χρειάζεται να στερήσετε από την Ρωσία την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το GPS στον πόλεμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ώστε αυτό το σύστημα να μην βοηθάει τους ρωσικούς πυραύλους και τις βόμβες να καταστρέφουν ειρηνικές πόλεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι οι ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πρέπει να αποκλεισθούν πλήρως από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Οι εγκληματίες πολέμου πρέπει να μείνουν γενικά χωρίς χρήματα. Ενώ τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία πρέπει να μετατραπούν σε αποζημιώσεις για την ανοικοδόμηση της Ουρκανίας» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη άμεσα, πριν ο κόσμος βρεθεί ενώπιον άλλων μεγάλων προβλημάτων.

«Η Ρωσία κατέστρεψε την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας, κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή. Μετά τον πόλεμο αυτό μπορεί να επακολουθήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει ειρήνη στην ουκρανική γη, τόσο λιγότερα τρόφιμα από την Ουκρανία θα λαμβάνει η παγκόσμια αγορά.

Επομένως, σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής, ακόμη και στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε σχέση με την πρόσβαση σε βασικά είδη, με τις τιμές των προϊόντων. Και αυτό με βεβαιότητα θα επιφέρει την πολιτική αποσταθεροποίηση», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

(με πληροφορίες από το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform)

Πηγή: sofokleousin.gr