Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της Ρωσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση η Μόσχα θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η ουκρανική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Οι κάτοικοι των δύο αυτοανακηρυχθεισών «δημοκρατιών» διατάχθηκαν να τις εκκενώσουν.

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ εξαπολύει μια εκστρατεία για να διαδώσει μαζική παραπληροφόρηση, να αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές θέσεις και σε πολιτικές υποδομές, με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η απουσία της αρμόζουσας απάντησης ή μια ουδέτερη στάση απλώς θα υποδαυλίσει την κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Η Εσθονία παρέδωσε σήμερα αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, οι πύραυλοι είναι πιο χρήσιμοι για την ασφάλεια της Εσθονίας ευρισκόμενοι στην Ουκρανία, παρά σε μια άσκηση με πραγματικά πυρά στην Εσθονία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Χέρεμ.

«Είναι ένα μικρό βήμα της Εσθονίας για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά είναι μια πραγματική και απτή συμβολή για την άμυνά της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία θα στείλει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων τυφέκια υψηλής ακριβείας και κράνη, για να τη βοηθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.

«Η Ουκρανία πρέπει να είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι μιας πιθανής ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του εδάφους της», δήλωσε ο υπουργός σε ένα δελτίο τύπου.

Μεταξύ άλλων, η ολλανδική κυβέρνηση θα στείλει στην Ουκρανία 100 τυφέκια υψηλής ακριβείας, μαζί με 30.000 πυρομαχικά, διευκρίνισε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, θα παράσχει στο Κίεβο 3.000 κράνη και 2000 αλεξίσφαιρα γιλέκα «για την ατομική προστασία των ζωτικών σημείων του σώματος».

Η Ολλανδία θα παραδώσει στη συνέχεια 30 ανιχνευτές μετάλλων, δύο ρομπότ για να εντοπίζουν ναυτικές νάρκες, δύο ραντάρ παρακολούθησης του πεδίου μάχης και πέντε ραντάρ εντοπισμού όπλων που θα βοηθήσουν τους στρατιώτες να καθορίζουν την προέλευση των πυρών.

Πηγή: sofokleousin.gr