Η Ουκρανία, η οποία ευελπιστεί να εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό της κατά του κορονοϊού μέχρι τις αρχές του 2022, βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και την Πολωνία, για να λάβει κάποια από τα εμβόλιά τους κατά της covid-19, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης η Ουκρανία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της ηπείρου στην έναρξη του εμβολιαστικού της προγράμματος κατά της COVID-19, που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει πάνω από 1,24 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα και 23.644 θανάτους.

Η χώρα έχει δημόσια ζητήσει από την ΕΕ και τα μέλη της βοήθεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει εμβόλια αντιστεκόμενη ταυτόχρονα στην αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εξαιτίας των τοξικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.

“Βρισκόμαστε τώρα σε άμεσες διαπραγματεύσεις με χώρες που θα μας δώσουν το πλεόνασμα των εμβολίων τους. Έχουμε ήδη επαφές με την Πολωνία”, είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο εξασφάλισε συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας και από το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων COVAX scheme.

Η Ουκρανία αναμένει ακόμη να παραλάβει πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από την κινεζική Sinovac.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχία για την αποτελεσματικότητά του, αλλά ο Ζελένσκι είπε ότι εκτιμά πως είναι υψηλής ποιότητας αναφέροντας μάλιστα ότι το χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στα μέσα Φεβρουαρίου παρότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο μισός πληθυσμός δεν προτίθεται να εμβολιαστεί.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος μολύνθηκε με κορονοϊό τον περασμένο χρόνο, είπε ότι ο ίδιος θα εμβολιαστεί αλλά όχι στο πρώτο κύμα εμβολιασμών.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr