Η ουκρανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 45% φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρα Σέρχι Μαρτσένκο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται στην πλήρη εξυπηρέτηση του χρέους της.

Η Ουκρανία αναμένει μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση το 2022 συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προέβλεψαν μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 30% με 35% εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.

«Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει τεράστιο τίμημα και αυτό το τίμημα δεν μπορεί να υπολογισθεί», δήλωσε ο Μαρτσένκο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην ετήσια σύνοδο της EBRD στο Μαρακές του Μαρόκου. «Αυτό που μπορεί να υπολογιστεί είναι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ, είμαστε γύρω στο 45% φέτος», πρόσθεσε, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης.

Η χώρα συνεχίζει να εξυπηρετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα ομόλογα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα πρέπει να καταβάλει 1 δισεκ. δολάρια για ομόλογο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο την 1η Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό ύψους 5 δισεκ. δολαρίων σε μηνιαία βάση λόγω του πολέμου.

Η Ουκρανία καλύπτει τις ανάγκες της σε καύσιμα και θα αυξήσει τις προμήθειες

Η Ουκρανία εισάγει αρκετές ποσότητες καυσίμων και βενζίνης για να καλύψει τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ροστισλάβ Σούρμα δήλωσε επίσης σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι η Ουκρανία θα αυξήσει τα αποθέματα καυσίμων της για να αποτρέψει τυχόν ελλείψεις τους επόμενους μήνες.

Πηγή: sofokleousin.gr