Το εργοστάσιο χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις, έχει σχεδόν καταστραφεί από ρωσικούς πυραύλους, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός εν μέσω της ανησυχίας για την τύχη των 568 αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ είπε σήμερα ότι η απομάκρυνση των αμάχων από το εργοστάσιο, χωρίς την πλήρη κατάπαυση του πυρός, είναι επί του παρόντος αδύνατη και επικίνδυνη εξαιτίας των σφοδρών μαχών και του αδιάκοπου βομβαρδισμού.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Σεργκίι Γκαϊντάι ανέφερε μάλιστα ότι μεταξύ των αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί είναι και 38 παιδιά.

“Δεν υπάρχουν άθικτα διοικητικά κτίρια στους χώρους του εργοστασίου χημικών”, έγραψε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στις επιθέσεις των Ρώσων που εκτυλίσσονται εδώ και εβδομάδες.

“Οι μάχες για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται”, αναφέρεται. Παρότι η Ρωσία μετακινεί περισσότερες δυνάμεις πυροβολικού στην περιοχή, τόσο το γενικό επιτελείο όσο και ο Γκαϊντάι ανακοίνωσαν ότι απωθήθηκε μια επίθεση στο προάστιο Σολότι.

Ενώ η Ρωσία έχει καταλάβει τις αστικές περιοχές της πόλης, ουκρανοί στρατιώτες έχουν οχυρωθεί σε βιομηχανικές ζώνες και στο εργοστάσιο χημικών.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι της πόλης επίσης φέρεται ότι έχουν παγιδευτεί μέσα στο εργοστάσιο και έχουν αποτύχει όλες οι απόπειρες απομάκρυνσής τους.

Σύμφωνα με το Κίεβο, μια μεγάλη ρωσική επίθεση στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σλοβιάνσκ, δυτικά του Σεβεροντονέτσκ, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει.

Στα νότια της περιφέρειας της Οδησσού και συγκεκριμένα στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Φιδονήσι, ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν ένα ρυμουλκό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που μετέφερε στρατιώτες, όπλα και πυρομαχικά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε ότι επλήγη το ρυμουλκό Vasiliy Beg και σύμφωνα με ανάρτηση της Ναυτικής Διοίκησης στο Facebook, το Vasiliy Bekh υπηρετούσε στον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας από το 2017.

Η ουκρανική Ναυτική Διοίκηση ανέφερε ότι το ρυμουλκό διέθετε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας TOR, αλλά αυτό απέτυχε να αναχαιτίσει το πλήγμα.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το ρυμουλκό επλήγη με δύο πυραύλους Harpoon και αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο ανακοινώνει ότι έπληξε ρωσικό σκάφος με ρουκέτες που έχει προμηθευτεί από τη Δύση.

Πηγή: sofokleousin.gr