Ως άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει η Κύπρος την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πιο συγκεκριμένα, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

«Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

»Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Με προκλήσεις η επέτειος ίδρυσης του Ψευδοκράτους

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την 37η επέτειο ίδρυσης του Ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο αναμένεται να αφιχθεί στο νησί και ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα επισκεφτεί  το μνημείο του Κεμάλ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Στη συνεχεια, θα παρακολουθήσει τη στρατιωτικη παρέλαση, ενώ θα μεταβεί και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Από χθες, στα Κατεχόμενα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιθεωρεί τις προετοιμασίες για την άφιξη του Τουρκου προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους, η οποία λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά την εκλογική νικη του εκλεκτού του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ. Μία εξέλιξη, η οποία αναμφίβολα περιπλέκει και καθιστά ακόμη δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: sofokleousin.gr