Η Ταϊβάν άνοιξε χθες, Πέμπτη, ένα γραφείο διπλωματικής εκπροσώπησης στη Λιθουανία, σε μία σημαντική διπλωματική εξέλιξη για το νησί, το οποίο διεκδικεί η Κίνα, παρά τη σοβαρή αντίθεση του Πεκίνου στην κίνηση αυτή.

Η Κίνα εξέφρασε τον εκνευρισμό της και προειδοποίησε για συνέπειες, ενώ είχε απαιτήσει τον Αύγουστο, την αποχώρηση του πρεσβευτή της Λιθουανίας από το Πεκίνο, δηλώνοντας ότι θα ανακαλέσει τον Κινέζο πρεσβευτή από το Βίλνιους, μετά την ανακοίνωση της Ταϊβάν, ότι το γραφείο της στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας θα αναφέρεται ως Γραφείο του Εκπροσώπου της Ταïβάν στη Λιθουανία.

Άλλα γραφεία της Ταϊβάν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το όνομα της Ταιπέι, αποφεύγοντας την αναφορά στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί υποστηρίζοντας ότι αποτελεί δική της περιοχή.

Η Κίνα έχει επιταχύνει τις προσπάθειες της προκειμένου να πιέσει άλλες χώρες για να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν ή να τις διακόψουν στο σύνολό τους.

Μόνο δεκαπέντε χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο έχει επίσης εκνευριστεί με την απόφαση της Λιθουανίας να ανοίξει το δικό της γραφείο διπλωματικής εκπροσώπησης στην Ταϊβάν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη μία ημερομηνία για την κίνηση αυτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι το άνοιγμα του γραφείου εκπροσώπησης «θα δρομολογήσει μία νέα και θετικά υποσχόμενη» πορεία στις σχέσεις της με τη Λιθουανία.

Υπάρχει μία ισχυρή δυναμική συνεργασίας στο βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ημιαγωγών (τσιπ) των λέιζερ, αλλά και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ανέφερε.

«Η Ταϊβάν θα αποδεχτεί θετικά και θα προωθήσει αυτή τη νέα φιλία στη βάση των κοινών αξιών μας».

Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «ωμή παρέμβαση» στα εσωτερικά ζητήματα του Πεκίνου.

«Η πλευρά της Λιθουανίας είναι υπεύθυνη για όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από την κίνηση αυτή. Απαιτούμε από τη Λιθουανία να διορθώσει άμεσα αυτή τη λάθος απόφαση που έλαβε».

Στη διαφωνία με τη Λιθουανία για την Ταϊβάν έχουν εμπλακεί και οι ΗΠΑ που έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους στο Βίλνιους ως διπλωματικό αντίβαρο στην πίεση της Κίνας.

Αρκετές άλλες χώρες διατηρούν επίσης πρεσβείες στην Ταϊπέι. Μεταξύ αυτών και αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία, η Αυστραλία, αλλά και οι ΗΠΑ.

Πηγή: sofokleousin.gr