Η ανακάλυψη, στο βάθος της ντουλάπας, ενός μπουφάν Burberry, που ούτε που θυμόταν ότι το είχε αγοράσει, έπεισε την Τσεν Ρουί ότι έκανε πολύ καλά να προσλάβει οργανωτές γκαρνταρόμπας, που βοηθούν τους εύπορους Κινέζους να μη… χάνουν τα πολύτιμα αποκτήματά τους από μεγάλους οίκους μόδας.

«Αυτό πού το βρήκατε;», λέει η κα. Τσεν, νεαρή 32χρονη μαμά, στους τέσσερις (!) επαγγελματίες που έχουν βουτήξει στις ντουλάπες της, ξεχειλισμένες από πανάκριβα επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ.

Κανείς μας δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πόσο δύσκολη και περίπλοκη έχει γίνει η ζωή αυτής της στρατιάς των νεόπλουτων που έχει δημιουργηθεί αυτές τις τελευταίες δεκαετίες στην μεγαλύτερη κομμουνιστική χώρα της Γης.

Το ένα τρίτο των δαπανών για είδη πολυτελείας στον κόσμο αντιστοιχεί πλέον στους κινέζους καταναλωτές, σύμφωνα με μελέτη του McKinsey για το 2019.

Ούτε η επιδημία του κορονοϊού δεν μείωσε την δίψα των πλούσιων κινέζων αγοραστών. Αν και δεν μπορούν πλέον να λεηλατήσουν τα μαγαζιά στο Παρίσι και το Μιλάνο, έχουν επιπέσει στις online αγορές.

“Ψυχαναγκαστικές” αγορές

Όμως, η ευμάρεια συνοδεύεται από προβλήματα. Η κα. Τσεν εξομολογείται ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι όπου σωριάζει τα ταγέρ Chanel, τις τσάντες Hermès, τα παπούτσια Prada και όλα τα άλλα απαραίτητα προϊόντα πολυτελείας είναι πηγή συχνών καβγάδων με τον σύζυγό της.

«Δεν αποχωρίζομαι ποτέ τίποτε από την κολεξιόν μου. Το μόνο που κάνω είναι να την εμπλουτίζω διαρκώς», λέει η πρώην καθηγήτρια Τέχνης. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να βάλω όρια».

Μόνη λύση, η επιστράτευση ειδικών για να βάλουν τάξη στα πουκάμισα, τα εσώρουχα, τις βραδινές τουαλέτες, τα παπούτσια, τις τσάντες…

Οι τέσσερις «ειδικοί», ντυμένοι με σικ μαύρα ρούχα, αρχίζουν να αδειάζουν τους χώρους της γκαρνταρόμπας, μεταβάλλοντας σε «Καπερναούμ» το διαμέρισμα της κας. Τσεν στο Πεκίνο.

Σωριασμένα στο πάτωμα, περισσότερα από χίλια κομμάτια περιμένουν να ταξινομηθούν, μαζί με δεκάδες τσάντες, που θα βρουν, έστω για λίγο, την σωστή θέση στην σωστή ντουλάπα.

Επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, η Γιου Ζιτσίν, μία από τις χιλιάδες πτυχιούχους μία σχολής που ονομάζεται (Liucundao Μέθοδος τακτοποίησης).

Η ιδρυτής της σχολής, η Μπιάν Λιτσούν, θεωρεί ότι ο τομέας της τακτοποίησης στην Κίνα απασχολεί περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες. Σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση, η δραστηριότητα αυτή θα αποδώσει φέτος το αστρονομικό ποσόν των 100 δισεκατομμυρίων γιουάν (περί τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ).

€2.000  την ημέρα

Με την επιδημία, ο τζίρος πενταπλασιάσθηκε, λέει η κα. Μπιάν. Είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των online αγορών και της επιθυμίας των καταναλωτών να τακτοποιήσουν τους χώρους όπου ζουν υπό καθεστώς lockdown.

Οι ομάδες αυτές των ειδικών δεν επιδιώκουν να πείσουν τους πελάτες να ξεφορτωθούν παλιά ρούχα ή να καταναλώνουν λιγότερο. Στόχος είναι να σε μάθουν να τακτοποιείς τα πράγματά σου, χρησιμοποιώντας πιο λειτουργικά έπιπλα αποθήκευσης ή χρησιμοποιώντας απλά τρικ, όπως η υπέρλεπτες κρεμάστρες.

Η κα. Τσεν, που δεν έχει καμία όρεξη να καταναλώνει λιγότερο, δεν τρομάζει καθόλου από το ποσόν των 2.000 ευρώ που την χρεώνουν αυτοί οι «ειδικοί» για μία ημέρα εργασίας.

Ορισμένοι από αυτούς τους παθολογικούς καταναλωτές αναγκάζονται να ζητούν τις υπηρεσίες αυτές μία φορά το μήνα.

«Τακτοποιούμε τον χώρο, όχι το μυαλό των ανθρώπων», λέει η κα Μπιάν.

Πηγή: sofokleousin.gr