Την πεποίθηση πως θα καθυστερήσει η συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο, η οποία είχε αρχικά οριστεί για εφαρμογή το 2023, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η συμφωνία αποτελείται από δύο πυλώνες, ο πρώτος σχετίζεται με την ανακατανομή ορισμένων κερδών από μεγάλες πολυεθνικές, σε χώρες όπου πραγματοποίησαν τις πωλήσεις τους και ο δεύτερος επιφέρει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε ότι υπάρχουν «ακόμη κάποιες δύσκολες συζητήσεις σε εξέλιξη σχετικά με τις τεχνικές πτυχές» του πρώτου πυλώνα. «Θέσαμε σκόπιμα ένα πολύ φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή για να διατηρήσουμε την πίεση και πιστεύουμε ότι αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της δυναμικής. Αλλά υποψιάζομαι ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξουμε σε μια πρακτική εφαρμογή από το 2024 και μετά», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος πυλώνας βρίσκει αντίδραση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και όπως σημειώνουν ειδικοί η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, παρά το γεγονός πως η Πολωνία συγκρατεί την υποστήριξη για την οδηγία της ΕΕ,

Πηγή: sofokleousin.gr