Την αλλαγή πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις δραστηριότητες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σηματοδοτεί η σημερινή (18/8) ομολογία του Αλέξανδρου Διακόπουλου, συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το τουρκικό ερευνητικό «έχει κάνει έρευνες»! 

Η μέχρι σήμερα κυβερνητική θέση ήταν ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή της παράνομης NAVTEX, εξαιτίας του θορύβου από τα πολεμικά σκάφη (ελληνικά και τουρκικά) που βρίσκονται γύρω του. Ωστόσο, ο Αλ. Διακόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN TV παραδέχθηκε ότι το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας «έχει κάνει έρευνες», αμφισβητώντας εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Ο αντιναύαρχος ε.ά σημείωσε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis έχουν διαπιστωθεί από τα ηχοβολιστικά συστήματα των ελληνικών πολεμικών, ενώ πρόσθεσε ότι το τουρκικό σκάφος έχει απλώσει ένα καλώδιο και όχι δύο. 

Σημειώνεται, ότι συνεχίζοντας τις διαδρομές του το Oruc Reis εισήλθε χθες (17/8) ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την Κυπριακή ΑΟΖ και κινείται δυτικά και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: sofokleousin.gr