«Η ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση είναι μία αναγκαία συνθήκη για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Η ΝΔ επιδιώκει την καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επανέλαβε ότι αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία. «Έχουμε αποδείξει στην πράξη με την διακυβέρνησή μας την ικανότητά μας να ενσωματώνουμε πρόσωπα, ιδέες, αντιλήψεις που έχουν κοινό προσανατολισμό για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας. Αυτός είναι ο δρόμος και ο τρόπος με τον οποίο κυβερνήσαμε, η διακυβέρνηση αυτή έχει παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα τεθούν υπόψη των πολιτών και οι πολίτες θα αποφασίσουν. Ο στόχος της ΝΔ είναι σαφής και διακηρυγμένος, άλλωστε ποτέ δεν πιστέψαμε στην αποτελεσματικότητα εκλογικών συστημάτων όπως αυτό της απλής αναλογικής, τα οποία μάλλον δημιουργούν συνθήκες ακυβερνησίας παρά συνθήκες σταθερής, συμπαγούς και αποτελεσματικής διακυβέρνησης» είπε.

Επίσης υπογράμμισε ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει μεγάλη σημασία. «Οι εκλογές και το δικαίωμα ψήφου των πολιτών είναι ιερό, αποτελεσματικό και πολύ σημαντικό. Η ΝΔ αντιμετωπίζει με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια ευθύνη κάθε εκλογική αναμέτρηση» σημείωσε.

Σε ερώτηση για την επαναφορά των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ είπε «δεν μας πέφτει λόγος για την αισθητική των μελών του ΚΙΝΑΛ και τις επιλογές τους. Οι δημοκρατικές διαδικασίες που βγάζουν αποτελέσματα οφείλουν να είναι σεβαστές, από εκεί και πέρα δεν μας πέφτει λόγος».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο. «Με ενισχυμένο και το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα, με μια συντονισμένη πολιτική και σε επίπεδο διπλωματίας και σε επίπεδο ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας, η χώρα υπερασπίζεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της δίκαια και είναι ένα πολύ ουσιαστικός παράγοντας σταθερότητας κάτι που αναγνωρίζεται και σε διεθνές επίπεδο από όλες τις μεγάλες δυνάμεις» είπε.

Αναφερόμενος στην ατζέντα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την χώρα μας, τις συνθήκες και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά αλλά και το ρόλο και το βλέμμα και την οπτική με τα οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Και φυσικά όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ που βρίσκονται, όπως είπε στο καλύτερό τους σημείο.

Για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΝΔ είπε «Τα συνέδρια ενός ανοιχτού και μη συγκεντρωτικού κόμματος βασίζονται στον διάλογο. Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε γνωστές θέσεις του. Γι’ αυτό κάνουμε τα συνέδρια, για να κατατίθενται απόψεις, αντίλογος και σύνθεση που δεσμεύει στο τέλος όλα τα μέλη. Αυτό είναι ο ορισμός της δημοκρατίας, αυτό είναι αυτονόητο για ένα ιστορικό πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως η ΝΔ που είναι το μεγαλύτερο φιλελεύθερο και κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης».

«Όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται, που δεν αποκλίνουν από τον βασικό προσανατολισμό που έχουμε ως κόμμα για το μέλλον της πατρίδας. Αυτή είναι η άποψη και η φιλοσοφία του πρωθυπουργού και είναι μια στρατηγική που έχει δικαιωθεί από τα πράγματα, όχι μόνο από τις εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ αλλά και από το ότι παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο μας» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Οικονόμου είπε «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η χώρα σε ότι αφορά τις τιμές λιανικής, ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Φθηνότερη από 13-14 ευρωπαϊκές χώρες και σε κάθε περίπτωση φθηνότερη από την Ισπανία και την Πορτογαλία που είναι οι αγαπημένες χώρες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα».

«Και ήταν φθηνότερη εξαιτίας των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έδινε η κυβέρνηση. Με την ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου έρχεται να προσθέσει ακόμη μια πιο αποφασιστική πολιτική παρέμβαση δραστικής μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει σαν αποτέλεσμα από τον Ιούλιο και μετά να έχουμε 70-90% μικρότερες αυξήσεις για όλους. Απενεργοποιώντας, με το μοντέλο που εφαρμόζουμε, επί της ουσίας την ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζοντας και τέλος στην διαδικασία παραγωγής υπέρμετρων κερδών» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση μελετώντας σωστά τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταθεί στο πλευρό των πολιτών» είπε προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση είτε από άγνοια είτε από απόγνωση διακινεί ψέματα και ασυναρτησίες.

Για τις επιστροφές χρημάτων είπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο, ενώ για τα αποτελέσματα της ΡΑΕ τόνισε «Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στο ποσό που θα αποσαφηνιστεί θα υπάρξει ένα έκτακτο τέλος, ένας έκτακτος φόρος 90% και τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας. Διευκρινήσεις για το πόρισμα της ΡΑΕ θα δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο διάστημα».

Τέλος σε ερώτηση για τον χρόνο που θα έρθουν στη βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία και αν απειλείται η κυβερνητική συνοχή είπε «δεν υπάρχει τίποτα που να απειλεί την κυβερνητική συνοχή» και για το χρόνο που θα γίνει σημείωσε ότι θα προγραμματιστεί στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Πηγή: sofokleousin.gr